19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Comuna Oancea are un centru pentru bătrâni ultramodern
Comuna Oancea are un centru pentru bătrâni ultramodern
De 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, comuna Oancea a deschis Centrul de Îngrijire pentru Bătrâni "Speranţa", un spaţiu ultramodern în care bătrânii se pot bucura de îngrijiri medicale, consiliere, spaţii de socializare, hrană caldă, cazare. Conform informaţiilor furnizate de primarul comunei Oancea, Victor Chiriloaie, valoarea acestui centru este de 300.000 de euro, din care 50.000 de euro a însemnat contribuţia Primăriei Oancea pentru restul de dotări necesare.
"Ne aflăm în primul an de monitorizare dintre cei doi, timp în care structurile europene verifică pe teritoriul României investiţiile pentru care dânşii au dat banii. După cei doi ani de zile comuna, UAT-ul Oancea, poate să facă cu această investiţie orice doreşte. Însă, dat fiind că se va creea o structură, va fi un personal adecvat, se va continua şi după cei doi ani cu acelaşi specific, adică va rămâne tot un centru de îngrijire a bătrânilor", a explicat primarul din Oancea. În aceşti doi ani de monitorizare, salariile personalului şi celelalte cheltuieli de funcţionare sunt asigurate de bugetul local, iar prin costurile plătite de pacienţi este acoperită hrana.
În prezent Centrul "Speranţa" poate găzdui peste noapte doar 8 bătrâni şi tot 8 pot să beneficieze pe timpul zilei de serviciile oferite (activităţi de socializare, servicii medicale, mese calde). Însă, Camelia Ciot, managerul instituţiei, a făcut demersuri în acest sens pentru a găsi o colaborare externă, lucru care a dat roade - nişte investitori din Israel doresc să construiască, pe lângă căminul deja existent, încă o clădire mai mare care să găzduiască până la 20 de pacienţi.
"Sunt dotări ultramoderne, începând de la bucătăria dotată cu ustensile de înaltă generaţie, cu maşină de gătit ultramodernă, o sală de pregătire pentru legume şi fructe, depozit, cămară, centrală pe lemne, apă curentă, internet, televiziune prin cablu, sală de socializare, un cabinet medical cu un medic de familie şi un asistent. De asemenea, cei patru infirmieri vor fi prezenţi în permanenţă pentru a ingriji bătrânii", a explicat Camelia Ciot, managerul Centrului de Îngrijire pentru Bătrâni "Speranţa". Centrul poate adăposti atât bătrâni din comuna Oancea, cât şi din celelalte comune. Pentru a beneficia de serviciile aşezământului, pacienţii din Oancea trebuie să plătească 1.000 de lei lunar, iar cei din afara comunei 1.500 de lei lunar.


Articole înrudite