Atmosferă mai mult decât încinsă în bucătăriile Cantinei de Ajutor Social din Galaţi. Temperaturile urcă uşor spre 50-60 de grade Celsius pe timpul zilei. Pe perioada caniculei, administratorii au luat decizia decalării programului de lucru cu două ore pentru a reuşi să se pregătească masa de zi cu zi. Dar şi aşa, aerul din apropierea cuptoarelor este irespirabil.
Când mâncarea se termină de făcut, în bucătărie se ajunge şi la 50 de grade Celsius. Se găteşte masă caldă deoarece printre asistaţi sunt mulţi copii cărora nu le poţi da doar hrană rece. La ora 9 fară câteva minute, termometrul arăta deja 37,7 grade Celsius şi mai era multă mâncare de făcut.
Bucătăresele ştiu la ce să se aştepte de ani de zile - vara, pe caniculă, gătitul e un calvar. Mişcările lor sunt ordonate şi reduse la minim. Orice gest în plus devine un calvar. Dacă ar fi posibil, bucătăresele ar găti afară, într-un cort, măcar ar mai adia vântul, dar normele de sănătate interzic acest procedeu. „Este cald. De aceea şi venim mai devreme. Suntem aici de la 5.30 dimineaţa, dar nu e aşa uşor să termini totul. Când terminăm de făcut mâncarea, ajunge şi la 50 de grade temperatura. Mai ales când punem la fiert. E greu, dar de atâţia ani m-am obişnuit. Mai bem un pahar cu apă rece, asta e. Oamenii aşteaptă mâncarea gătită de la noi”, spunea Gherghina Petru, bucătăreasă.
„Din pricina caniculei s-a luat decizia să se înceapă programul de gătit cu două ore mai devreme. Am ales şi un meniu care să poată fi pregătit mai repede, o ciorbă şi chifteluţe cu piure”, spunea Laura Roşca, de la Cantina Socială Galaţi. Zilnic, câteva sute de porţii de mâncare sunt pregătite la Cantina de Ajutor Social. Mai mult de jumătate sunt destinate copiilor din familii defavorizate.