De Florii, gălăţenii au ieşit, pe faleza inferioară a Dunării, la tradiţionalul Festival al Scrumbiei. Dunarea, iesită din matcă, rece şi tulburată de vântul care bătea puternic, a intrat pe porţiuni din ce în ce mai mari ale falezei. Le-a dat mari bătăi de cap celor care s-au înscris la concursul de pescuit. ”Nu prea trage că e tulbure. Da, e rece apa. Şi mai greu acuma, mai ales că au început şi valurile astea, de la Siret de unde vine tulbure“, spunea un pescar. Aşa se face că premiul I a fost căştigat cu un guvide de doar 93 grame, cea mai mare captură. Norocoşi au fost cei care au prins totuşi ceva. ”Au fost probleme pentru că e tulbure şi vine şi cu fel de fel de gunoaie apa şi am şi pierdut vreo două cârlige, dar s-a meritat”, spunea Stancu Barbu, căştigătorul concursului de pescuit. În acelaşi timp, echipe ale asociaţiilor pescarilor, ale pescarilor şi vânătorilor şi una de la pompieri au intrat în concursul pentru cel mai bun borş de peşte. Cu greu bucătarii vor să dea reţetele, sunt secrete spun ei. Borşul de peşte făcut de toate echipele a fost împărţit gratuit gălăţenilor venişi pe faleză. A fost coadă mare mai ales la cazanul în care au făcut pompierii ciorba. Ei au şi terminat primii. Cei care nu au apucat borş de peşte sau au vrut neapărat scrumbie la grătar au avut de unde să o ia. Comercianţii au încins grătarele, dar scrumbia era scumpă foc. Vânzătorii îşi lăudau de zor marfa. Gălăţenii treceau şi cumpărau chiar dacă se ”înghesuiau” doi la o scrumbie, aşa cum au făcut două surori pensionare. La 18 - 20 de lei porţia de scrumbie la grătar, e de înţeles, mai ales că anul trecut scumbia costa 10-15 lei porţia.
Aşa scumpă, scrumbia s-a dat repede, iar pe grătare au fost puşi mici sau ceafă de porc.