17 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
4.500 de şcoli din România vor avea acces la internet wireless
4.500 de şcoli din România vor avea acces la internet wireless

Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale au semnat cu Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare contractul de finanţare aferent proiectului „Platformă Naţională Integrată - Wireless Campus”. Prin intermediul acestui proiect se doreşte crearea, în cel puţin 2.000 şcoli din România, a infrastructurii tehnice necesare utilizării resurselor şi serviciilor de tip OER şi WEB 2.0 în educaţie, dotarea a 4.500 şcoli gimnaziale cu echipamente wireless şi creşterea cu 15% a numărului de profesori care utilizează internetul prin „Wireless Campus”. Valoarea totală a contractului semnat este de 44,95 milioane euro, iar perioada de implementare este de 36 luni, timp în care peste 1 milion elevi şi profesori se estimează că vor beneficia de rezultatele proiectului.
Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, a declarat: „Utilizarea tehnologiei a devenit o parte esenţială a vieţii noastre. Tehnologia informaţiei şi comunicaţiile, cu precădere cele mobile, ocupă un rol vital în parcursul tinerelor generaţii, inclusiv în sistemul educaţional. A devenit vitală modernizarea sistemului de educaţie, iar acest proiect răspunde tocmai acestui obiectiv. Accesul la resurse şi servicii digitale, prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor, devine aşadar o resursă esenţială în procesul de predare-învăţare. Proiectul facilitează comunicarea, colaborarea, creativitatea şi mai ales accesul rapid la informaţie.”
Prin obiectivele sale, proiectul răspunde priorităţilor cuprinse în Agenda Digitală Europa 2020, concepută pentru a crea un cadru european uniform în ceea ce priveşte existenţa unor reţele digitale rapide, fiabile şi conectate, care stau la baza economiilor şi activităţii şi vieţii private. De asemenea, „Platforma Naţională Integrată - Wireless Campus” se încadrează în obiectivele Agendei Europene „Communication on Opening Up Education”, adoptată de Comisia Europeana în anul 2013, de implicare a tuturor părţilor interesate, de la instituţii de învăţământ, factori de decizie, profesori, şcoli, părinţi şi copii, printr-o serie de acţiuni concrete în cadrul a 4 piloni: medii de învăţare şi resurse educaţionale deschise, conectivitate şi acţiuni concertate pentru a profita de oportunităţile revoluţiei digitale în educaţie şi formare. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale are calitatea de Organism Intermediar pentru Axa prioritară 2 - Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă.


Articole înrudite