22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Schimbarea orei, cursa contra cronometru a unui colecţionar de ceasuri
Schimbarea orei, cursa contra cronometru a unui colecţionar de ceasuri

În micul său apartament din München, Germania, Werner Stechbarth are parte de una dintre cele mai aglomerate perioade ale anului. Odată cu trecerea la ora de vară, colecţionarul trebuie să îşi regleze toate cele 366 de ceasuri care îi decorează pereţii locuinţei, relatează vineri AFP.
Schimbarea orei va avea loc în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, însă pensionarul de 76 de ani începe să îşi regleze ceasurile cu mult timp înainte.
"Încep cu una sau două săptămâni înainte şi continui până după schimbarea orei, fără stres", a declarat Stechbarth, în mijlocul sufrageriei sale, cu pereţii acoperiţi cu ceasuri şi orologii de toate formele.
La unele modele, afişajul este digital, cu becuri LED, în timp ce la altele un cuc vechi iese pentru a anunţa ora fixată. Aceasta nu se întâmplă în acelaşi moment la toate ceasurile, Werner Stechbarth dorind să evite zgomotul.
Cu toate acestea, este imposibil de ignorat ticăitul produs de sute de ace de ceasornic şi de cuc.

Amintiri din călătorii

Multă vreme bucătar pentru compania aeriană germană Lufthansa, Werner Stechbarth a beneficiat de bilete de avion ieftine pentru a călători prin lume şi a adus cu el, de fiecare dată, câte un ceasornic drept suvenir.
"Primul vine din Mexic, l-am adus în 1975. A fost ideea mamei mele", a spus el, arătând spre un ceas cu sigla Coca-Cola, vizibil clar lângă fereastră.
Fiecare obiect are o poveste, precum un ceas cumpărat din Tunisia. "L-am pus în valiză şi am uitat să scot bateriile; vă las să vă imaginaţi la ce s-au gândit cei de la paza aeroportului când au auzit un tic-tac venind din bagajele mele", a povestit colecţionarul râzând.
El a ratat zborul, dar odată ce verificările au fost finalizate, a reuşit să revină la München, împreună cu ceasul.

Timpul, nu atât de important

Deşi în prezent nu mai călătoreşte atât de mult, Werner Stechbarth continuă să cumpere ceasuri de pe internet sau din magazinele bavareze. De asemenea, el şi-a depăşit cu mult obiectivul de a deţine 365, sau 366 de ceasuri în 2024, un an bisect. Multe dintre acestea sunt depozitate în pivniţă.
Colecţionarul, care poartă câte un ceas la fiecare încheietură şi un altul atârnat de gât, susţine că nu este întotdeauna foarte punctual. "Pe vremea când lucram, eram", a adăugat el. "Acum nu-mi pasă dacă este ora şase sau şapte. Seara, stau în fotoliu, închid televizorul şi ascult ticăitul ceasurilor", a mărturisit pensionarul, care trăieşte singur.
Werner Stechbarth se duce apoi la culcare, în linişte - nu are decât două ceasuri în dormitor, notează Agerpres.

  • Galerie Foto:

Articole înrudite