04 IULIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Atac informatic asupra colaboratorilor lui Donald Trump
Atac informatic asupra colaboratorilor lui Donald Trump

Un grup de hackeri cu posibile legături cu armata iraniană ameninţă că va publica peste 100 de gigabytes de e-mailuri furate de la apropiaţi ai fostului preşedinte american Donald Trump. Printre cei vizaţi se numără Susie Wiles, şefa de cabinet, consilierul Roger Stone, avocata Lindsey Halligan şi Stormy Daniels, fosta actriţă de filme pentru adulţi care susţine că a avut o relaţie cu Trump.
În vara anului trecut, aceeaşi grupare a reuşit să fure documente din campania electorală a lui Trump, pe care le-a transmis atât echipei lui Joe Biden, cât şi publicaţiilor New York Times şi Politico. La acel moment, atacurile au fost interpretate drept o tentativă a Iranului de a influenţa alegerile prezidenţiale din Statele Unite.
Hackerii, care se identifică sub numele de „Robert”, au declarat pentru Reuters că deţin corespondenţa internă a unor persoane-cheie din cercul lui Trump şi iau în calcul să vândă aceste date. Nu au oferit însă informaţii despre conţinutul mesajelor sau despre eventualii cumpărători, potrivit publicaţiei Gizmodo.
Reluarea acţiunilor grupului coincide cu o operaţiune militară recentă lansată de Statele Unite împotriva Iranului, sub conducerea lui Trump. Cu toate acestea, experţii în securitate cibernetică susţin că dacă hackerii ar fi avut informaţii compromiţătoare semnificative, le-ar fi folosit deja pentru a obţine un avantaj diplomatic sau pentru şantaj.
Reprezentanţii fostei administraţii Trump au respins ferm ameninţările, pe care le consideră parte dintr-o campanie de dezinformare menită să submineze imaginea fostului preşedinte şi a echipei sale. Marci McCarthy, directoarea departamentului de comunicare al CISA, a declarat pe platforma X că aceste atacuri reprezintă o formă de propagandă digitală atent planificată şi a promis că autorii vor fi traşi la răspundere.
Deşi Iranul nu este considerat unul dintre cei mai avansaţi actori cibernetici din lume, grupul „Robert”, cunoscut şi ca APT42 sau „CharmingKitten”, este cunoscut pentru metodele sale sofisticate. Hackerii au reuşit să instaleze malware pe telefoanele unor oficiali, interceptând convorbiri şi monitorizând activitatea mobilă. Ţintele lor au inclus anterior şi persoane din afara campaniei Trump, cum ar fi un fost adjunct al CIA şi ambasadorul SUA în Israel.
În septembrie 2024, Departamentul de Justiţie al administraţiei Biden a acuzat oficial trei cetăţeni iranieni că au orchestrat acest atac, fiind angajaţi ai Gărzii Revoluţionare Iraniene. Conform acuzaţiilor, scopul operaţiunii a fost de a crea dezbinare, de a submina încrederea în procesul electoral american şi de a obţine informaţii sensibile despre oficiali din SUA.


Articole înrudite