19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Jocurile Olimpice: Tabără de corturi pentru 5.000 de militari aproape de inima Parisului
Jocurile Olimpice: Tabără de corturi pentru 5.000 de militari aproape de inima Parisului

Guvernatorul militar al Parisului, generalul Christophe Abad, a anunţat miercuri că pentru circa 5.000 de militari din dispozitivul de securitate al Jocurilor Olimpice din 2024 se va organiza în capitala Franţei o tabără de corturi, informează AFP.
Pe esplanada din estul metropolei unde se ţine de obicei Târgul Tronului, "vom ridica o tabără de ordinul a 5.000 de oameni, care are particularitatea de a fi extrem de aproape de inima Parisului", a spus Abad la o masă rotundă pe tema securităţii JO, organizată în cadrul salonului Milipol dedicat securităţii interne a statelor.
"Apropierea între locurile de staţionare şi locurile de desfăşurare este o miză strategică" pentru "mobilitatea şi reactivitatea forţelor noastre", a explicat generalul.
Nu s-a precizat deocamdată câţi soldaţi vor fi desfăşuraţi în sprijinul poliţiei şi al jandarmeriei şi pentru a compensa numărul probabil insuficient de agenţi de securitate privată la evenimentul olimpic. Unii observatori apreciază, potrivit AFP, că ar putea fi aduşi aproape 15.000 de militari.
Pentru cazarea acestora există "vreo 15 cazărmi în Ile-de-France" - regiunea din jurul Parisului - a menţionat Abad. Acestea sunt folosite în special pentru cazarea soldaţilor desfăşuraţi în cadrul operaţiunii Sentinelle, declanşată în 2015 după atentatul împotriva săptămânalului satiric parizian Charlie Hebdo. În caz de pericol de atentate, Sentinelle permite intervenţia a până la 7.000 de militari, reaminteşte AFP.
Pentru Jocurile Olimpice de anul viitor, Franţa va mobiliza zilnic circa 30.000 de poliţişti şi jandarmi şi 17.000 de agenţi de securitate privată, din 26 iulie până în 8 septembrie, când se încheie şi Jocurile Paralimpice pentru sportivii cu handicap, notează Agerpres.


Articole înrudite