18 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un nou autobuz ecologic care circulă pe străzile din Spania oferă în acelaşi timp o privelişte deosebită locuitorilor, mijlocul de transport public având plantată o grădină pe acoperiş, cu scopul de a purifica aerul.
Prototipul autobuzului original, denumit PhytoKinetic, a fost conceput de artistul peisagist spaniol Marc Granen cu scopul de a purifica aerul în oraşele afectate de lipsa spaţiilor verzi urbane, scrie dailymail.co.uk.
Sistemul foloseşte condensarea din mecanismul de aer condiţionat al vehiculului pentru a uda grădina, iar acţiunea ecologică este constituită de absorbţia emisiilor dăunătoare de dioxid de carbon şi oxigen. Primul "autobuz-grădină" al lui Granen foloseşte deja la transportul turiştilor către şi de la o zonă de camping din Girona, Spania, iar săptămâna trecută designerul a terminat construcţia primei furgonete din lume cu acoperiş PhytoKinetic. "Zonele verzi urbane sunt cruciale pentru fotosinteză, un proces în care plantele absorb dioxid de carbon şi eliberează oxigen - vital pentru purificarea aerului pe care îl respirăm", a precizat Marc Granen, care a adăugat: "Dacă găsirea de noi spaţii urbane pentru grădini reprezintă o problemă, putem folosi spaţii deja existente, cum ar fi acoperişurile mijloacelor de transport public. Misiunea noastă este de a extinde zona de grădină în spaţiile urbane, de a creşte nivelul de absorbţie a dioxidului de carbon şi de a oferi transportului public o nouă atracţie ecologică şi turistică."
Procesul a început vara trecută, perioadă în care Granen a pus la punct primul prototip de autobuz într-un oraş mic din apropierea Barcelonei. "Prin acoperişul vegetal PhytoKinetic, temperaturile din interior au scăzut cu 3,5 grade Celsius. De atunci am petrecut câteva luni ca să introduc îmbunătăţiri şi să îl fac legal. Acum sunt atât de mândru că a devenit realitate şi că a trecut toate controalele tehnice şi de securitate", a mai spus Granen, a cărui invenţie va fi una dintre principalele atracţii la Congresul Verde Internaţional din Nantes, în septembrie.


Articole înrudite