Toată lumea ştie că pisicile torc. Uneori ele torc când sunt mângâiate, când vor mâncare şi chiar şi atunci când mănâncă sau adorm. Torsul este interpretat drept un semn că pisica se simte confortabil, însă există şi alte situaţii în care pisicile torc, cum ar fi momentul în care alăptează. Astfel, se spune că torsul este şi un mod prin care pisica comunică cu puii ei.
Mai puţin cunoscut este faptul că pisicile torc chiar şi atunci când au dureri sau când se află în situaţii stresante. Unii veterinari explică acest fenomen speculând că pisicile torc atunci când sunt speriate pentru a-şi induce o stare de bine şi a se calma, la fel cum oamenii schiţează un zâmbet chiar dacă se află în încurcătură sau au dureri.
Cum torc pisicile?
Creierul pisicii trimite semnale către muşchii laringelui şi diafragmei. Astfel, muşchii laringelui se contractă restricţionând fluxul de aer şi apoi se relaxează pentru a lăsa aerul să treacă iar. Contracţiile au loc la 25-150 de vibraţii pe secundă şi cauzează o scurtă separare a corzilor vocale, fenomen care permite torsului să apară atât în timpul inspiraţiei cât şi al expiraţiei. Dacă aţi mângâiat multe pisici, ştiţi deja că torsul fiecărei pisici este diferit, el putând varia în volum şi sunet.
De ce torc pisicile?
Se pare că este un proces de comunicare. Mulţi oameni care au pisică sunt familiarizaţi cu torsul care în unele momente devine deranjant. Uneori, pisica dezvoltă un fel de tors „insistent” sau „neplăcut” pentru urechea umană. Acestui fel de tors i se alătură şi o vocalizare, un „miau”, care seamănă cu plânsetul unui bebeluş. În acest caz este vorba despre un gen de tors prin care pisica solicită ceva. Acesta este modul ei de a spune „am nevoie de atenţie”. În plus, aşa cum am menţionat mai sus, pisicile torc şi atunci când sunt rănite sau bolnave. De-a lungul timpului au fost realizate mai multe studii asupra „puterii tămăduitoare” a torsului. Rezultatele mai multor cercetări indică faptul că frecvenţa torsului ar putea acţiona ca un tip de terapie fizică asupra pisicii. Mai exact, torsul poate ajuta la creşterea densităţii osoase şi vindecarea muşchilor.
Lăsând la o parte puterile sale „tămăduitoare”, torsul este, în mare, un mod prin care pisicile comunică între ele sau cu oamenii. Ele torc pentru a atrage atenţia asupra nevoilor şi dorinţelor lor. Totuşi, trebuie să ţinem cont că fiecare pisică este diferită şi, prin urmare, ele vor toarce din motive diverse aşa cum şi oamenii râd la diferite lucruri.