28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Florile au dezvoltat o modalitate eficientă pentru seducerea albinelor
Florile au dezvoltat o modalitate eficientă pentru seducerea albinelor

Multe flori au dezvoltat o modalitate eficientă pentru seducerea albinelor, ele producând un "halou albastru", invizibil ochiului omenesc, ce atrage polenizatorii, indică un studiu publicat recent, citat de AFP.
Albinele şi alţi polenizatori reperează florile mai uşor datorită acestui halou creat cu ajutorul striaţiilor prezente pe petale, ce dispersează lumina şi produc un semnal ce poate fi reperat doar de aceste insecte, după cum au explicat autorii studiului publicat în revista ''Nature''.
Aceste striaţii nanometrice prezintă o anumită "dezordine", dimensiunea şi dispunerea lor variind de la o floare la alta, dar şi la aceeaşi floare.
Cercetătorii au analizat mai multe plante cu flori şi au constatat că acestea prezentau un sistem similar de "dezordine" şi produceau halouri cu o nuanţă variind de la violet la albastru.
Pentru a determina efectul acestor halouri asupra albinelor, cercetătorii au fabricat suprafeţe artificiale dintre care unele produceau "halouri albastre" şi au studiat comportamentul bondarilor faţă de acestea. Insectele au reperat cu mai multă uşurinţă suprafeţele cu halou albastru în comparaţie cu celelalte. Conform cercetătorilor, structurile ''dezordonate'' la scară nanometrică prezente pe petale au evoluat diferit la speciile de plante cu flori însă au în comun posibilitatea de a produce un halou vizibil de polenizatori.
''Întotdeauna am fost de părere că 'dezordinea' constatată pe suprafaţa petalelor nu este una accidentală, că florile nu s-au putut descurca mai bine de atât", a declarat autoarea principală a studiului, Beverley Glover, de la Departamentul de Botanică de la Universitatea din Cambridge (Marea Britanie).
"Descoperirea faptului că această 'dezordine' stă la baza semnalului optic important ce permite albinelor să găsească mai eficient florile a fost o adevărată surpriză", a adăugat ea într-un comunicat al universităţii. "Dezordinea pe care o constatăm în nanostructura petalelor pare să fi fost dezvoltată pe parcursul evoluţiei şi a ajutat la comunicarea între flori şi albine".
Studiile anterioare au demonstrat că multe specii de albine sunt atrase de culorile din spectrul albastru-violet. Însă "multe plante nu au capacitatea genetică sau biochimică" de a produce pigmenţi albaştri, după cum precizează Silvia Vignolini de la Departamentul de Chimie al aceleiaşi universităţi. Ca urmare, ele au dezvoltat capacitatea de a produce un halou de lumină albastră, ''un alt mijloc de producere a semnalelor pentru atragerea insectelor''.


Articole înrudite