22 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Misteriosul Yeti ar putea fi un urs hibrid
Misteriosul Yeti ar putea fi un urs hibrid

Potrivit unui cercetător britanic, legendarul Yeti ar putea fi rezultatul încrucişării între un urs polar şi unul brun. Geneticianul Bryan Sykes a spus joi că a supus unor teste ADN eşantioane de păr de animale găsite în Himalaya, relatează AFP.

„Am găsit o corespondenţă genetică între două eşantioane din Himalaya şi un strămoş al ursului polar”, a afirmat el la BBC. ADN-ul a două animale neidentificate din regiunea Ladakh (India) şi din Bhutan corespund 100% cu un eşantion prelevat din maxilarul unui urs polar, găsit în arhipelagul norvegian Svalbard, unde a trăit acum 40.000 - 120.000 de ani.

„Este un rezultat absolut neaşteptat, care ne-a surprins pe toţi”, a declarat cercetătorul într-un comunicat. „Este nevoie încă de multă muncă pentru interpretarea rezultatelor, dar ne putem gândi la explicaţii posibile. Ar putea fi o subspecie de urs brun în Himalaya, care descinde din strămoşul ursului polar. Ori este vorba de o hibridare mai recentă între ursul brun şi urmaşul ursului polar ancestral”, a adăugat el.

„Cum comportamentul lui este diferit de cel al urşilor clasici, din câte spun martorii, acesta (caracterul hibrid) ar putea fi la originea misterului şi legendei”, a apreciat omul de ştiinţă.

Mitul lui Yeti, descris adesea ca o creatură jumătate om, jumătate maimuţă, a fost alimentat de fotografii ale unor urme gigantice pe zăpadă, făcute de alpinistul britanic Eric Shipton în timpul expediţiei pe Everest din 1951. Alpinistul Reinhold Messner, care a urcat de multe ori pe vârfuri din Himalaya şi i s-a părut în 1986 că a zărit arătarea, a ajuns la concluzia în 1998, în cartea sa intitulată „Cum l-am căutat pe Yeti”, că animalul există doar în imaginaţia oamenilor, care îl confundă cu ursul brun de Himalaya.


Articole înrudite