26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Poluarea contribuie la încălzirea globală
Poluarea contribuie la încălzirea globală

Un satelit al NASA relevă vârfuri sezoniere de emisii de dioxid de carbon (CO2) în întreaga lume şi niveluri crescute ale poluanţilor care contribuie la încălzirea globală, informează France Presse.
Rezultatele a cinci studii publicate recent în revista Science se bazează pe date colectate de satelitul ''Orbiting Carbon Observatory-2'' (OCO-2), lansat de agenţia spaţială americană în 2014.
Obiectivul acestui program este de a examina circulaţia şi evoluţia în atmosferă a CO2 produs prin arderea combustibililor fosili.
''Aceste date arată o schimbare surprinzătoare a ciclului de carbon în emisfera nordică în funcţie de anotimpuri, în special cu o creştere semnificativă a CO2 în atmosferă primăvara, provenind de la vegetaţia terestră", notează una dintre aceste cercetări.
"Dar în timpul iernii, producerea de CO2 de către plante este minimă, în timp ce descompunerea plantelor alimentează cantitatea de CO2 când temperaturile cresc. Acest lucru, în combinaţie cu emisiile continue generate de arderea cărbunelui şi hidrocarburilor asupra Chinei, Europei şi Statelor Unite, explică cum nivelurile sezoniere de CO2 ating cea mai înaltă rată în aprilie în emisfera nordică", precizează aceşti oameni de ştiinţă.
Odată cu avansarea primăverii şi apropierea verii, plantele încep să absoarbă mai mult CO2 din nou, jucând rolul lor de puţuri de carbon.
Conform unei alte cercetări dintre cele cinci, curentul ecuatorial cald din Pacific El Nino, care reapare episodic, a antrenat mai recent emisii de CO2 mai mari la tropice decât în anii precedenţi. Potrivit cercetătorilor, această schimbare se datorează, în principal, scăderii precipitaţiilor din America de Sud şi creşterii temperaturilor în Africa, fenomen care se va agrava până la sfârşitul secolului, cu încălzirea globală.
În Asia tropicală, creşterea sezonieră a emisiilor de CO2 se datorează în principal combustiei de biomasă.


Articole înrudite