27 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Scufundare între ruinele Las Vegas-ului Imperiului Roman (FOTO)
Scufundare între ruinele Las Vegas-ului Imperiului Roman (FOTO)

Legendarul oraş de petrecere Baia, numit uneori Las Vegas al Imperiului Roman, a devenit o atracţie turistică modernă - chiar şi dacă vizitatorii trebuie să se scufunde la vreo 13 metri sub valurile Golfului Napoli pentru a întâlni statuile uimitoare şi mozaicurile complicate.

Ceea ce este acum Parcul arheologic subacvatic Baia a fost văzut pentru prima dată în anii 1940 de Raimondo Baucher, un pilot militar italian care zbura deasupra mării. El a făcut fotografii aeriene ale oraşului în ruine, unde drumurile, zidurile şi coloanele de marmură puteau fi identificate din aer.

Săpăturile au început cu seriozitate în 1959, profitând şi de echipamentele de scufundări din ce în ce mai sofisticate. Astăzi, multe dintre statuile originale au fost mutate în muzee. Una din piese, numită „Zeus Întronat”, a fost restituită Italiei de la Muzeul Getty din Los Angeles în 2017, după ce s-a stabilit că a fost jefuită de pe situl subacvatic. Dar copiile fidele moderne împodobesc fundul mării, parte a unui peisaj scufundat uimitor care transportă vizitatorii două milenii înapoi în timp.

Când Baia se afla pe uscat, era plasată pe versanţii Campi Flegrei, un supervulcan care a fost sursa faimoaselor izvoare termale care i-au atras pe vechii romani în regiune. VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓


Articole înrudite