SpaceX caută patru turişti pentru un zbor în spaţiu Recomandat

Sâmbătă, 22 Februarie 2020 00:00
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Compania spaţială americană SpaceX a anunţat un nou parteneriat pentru a transporta patru turişti spaţiali pe orbită, însă nu a precizat nimic în legătură cu preţul unui bilet pentru această aventură, transmite AFP, citat de Agerpres.
SpaceX a semnat un acord cu societatea Space Adventures, cu sediul lângă Washington, care a servit ca intermediar pentru a trimite 8 turişti pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la bordul unor capsule Soyuz, în cadrul unui parteneriat cu Agenţia spaţială rusă (Roskosmos). Primul dintre aceşti turişti a fost Dennis Tito în 2001, care a plătit 20 de milioane de dolari pentru un sejur de 8 zile pe ISS. Ultimul turist care a ajuns în spaţiu a fost fondatorul Cirque du Soleil, Guy Laliberté, în 2009.
SpaceX îi va transporta pe turiştii spaţiali la bordul capsulei sale Crew Dragon, pe care a conceput-o pentru a transporta astronauţii NASA şi care va face primul zbor cu echipaj uman în lunile următoare, la o dată care nu a fost încă anunţată.
Aceste zboruri în scopuri turistice nu includ şi perioade de şedere pe ISS, conform comunicatului SpaceX.
"Această misiune istorică va deschide drumul zborurilor spaţiale pentru toţi cei care visează acest lucru", a susţinut Gwynne Shotwell, preşedintele SpaceX, companie înfiinţată de miliardarul Elon Musk.
Data, durata şi programul acestei misiuni nu au fost încă anunţate, însă Eric Anderson, preşedintele societăţii Space Adventures, a indicat faptul că zborul va permite "atingerea unei altitudini de două ori mai ridicată decât cea a misiunilor precedente cu astronauţi civili sau cu vizitatori ai staţiei spaţiale". ISS se află pe orbită la aproximativ 400 de kilometri distanţă.
În domeniul turismului spaţial, societăţile Virgin Galactic şi Blue Origin sunt pe cale să dezvolte avioane pentru zboruri suborbitale - de până la altitudinea de 80 - 100 de kilometri - iar turiştii, care vor plăti în jur de 250.000 de dolari pentru o astfel de aventură, se vor bucura de imponderabilitate timp de doar câteva minute.
Costurile unei călătorii în spaţiu organizate de SpaceX ar putea fi însă mult mai mari, de ordinul zecilor de milioane de dolari. Până la urmă, compania lui Elon Musk promite să-i ducă pe turişti mult dincolo de orbita pe care se află staţia spaţială.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu