14 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Uraganele Irma şi Maria au provocat pierderi de 741 milioane de dolari în Caraibe
Uraganele Irma şi Maria au provocat pierderi de 741 milioane de dolari în Caraibe

Trecerea uraganelor Irma şi Maria anul trecut a lovit dur sectorul turistic din Caraibe cauzând pierderi de peste 700 milioane dolari şi o scădere cu aproape un milion a numărului de turişti, conform unui studiu publicat luni de experţi din acest sector, citat de AFP.
''Sezonul uraganelor din 2017 a provocat în Caraibe o pierdere de circa 826.100 de vizitatori, în comparaţie cu estimările de dinaintea uraganelor", potrivit Consiliul Mondial al Turismului şi Călătoriilor (WTTC), o organizaţie din Londra care monitorizează sănătatea economică a turismului la nivel global.
"Aceşti turişti ar fi putut genera 741 de milioane de dolari şi ar fi susţinut 11.005 de locuri de muncă", a menţionat organizaţia.
Cu apele sale turcoaz şi recifele de corali, Caraibe depinde de turismul care aduce 15,2% la PIB-ul regiunii şi susţine 14% din forţa de muncă.
În 2016, 46,7 milioane de turişti străini au venit în Caraibe unde au cheltuit 31,4 miliarde de dolari, potrivit datelor WTTC.
Însă, în august şi septembrie 2017 zona a fost lovită de două uragane, cele mai violente astfel de evenimente înregistrate în aceste insule.
Irma şi Maria au făcut ravagii mai ales în insulele Dominica, Barbuda şi Porto Rico, iar urmările se fac simţite şi în prezent.
Contracţia turismului din Caraibe a afectat totodată şi insulele care nu au fost lovite direct de uragane.

Revenirea turismului anterior ar dura 4 ani

Conform experţilor, revenirea turismului la nivelul de dinainte de producerea uraganelor ar putea dura patru ani, timp în care Insulele Caraibe vor pierde trei miliarde de dolari.
Înainte de sezonul uraganelor din 2017 estimările prevedeau o creştere de 4% pentru sectorul turistic din Caraibe, însă Irma şi Maria au inversat această tendinţă provocând o scădere de 4% în raport cu anul 2016.
Sezonul uraganelor din Atlantic începe în jurul datei de 1 iunie şi se încheie în jurul datei de 30 noiembrie, precizează sursa citată.


Articole înrudite