24 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alţi doi militari români au murit în Afganistan
Alţi doi militari români au murit în Afganistan

Doi militari români au decedat duminică seară în Afganistan în urma exploziei unui dispozitiv improvizat, informează MApN. Cei doi militari au fost răniţi în Afganistan duminică, în jurul orei 22.00, ora României, în explozia unui dispozitiv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de patrulare. Cei doi au fost transportaţi la spital cu un elicopter de evacuare medicală. În jurul orei 23.00, ora României, ca urmare a rănilor deosebit de grave, cei doi militari au decedat.

Cei doi militari care şi-au pierdut viaţa duminică ridică la 25 numărul românilor decedaţi în teatrele de operaţii. Alţi 122 au fost răniţi. În Afganistan mai sunt 1.029 de militari români, majoritatea în provincia Zabul.

Odată cu decizia retragerii trupelor din Afganistan, numărul militarilor care îndeplinesc misiuni scade treptat. Astfel, până la începutul anului 2014 vor mai fi aproximativ 1.000 de oameni în Afganistan, majoritatea ofiţeri de instrucţie.

"Conform planificării NATO, vom asigura în continuare unităţi şi militari români pentru îndeplinirea misiunilor în Afganistan, dar sigur începând din anul 2014 cu o reducere semnificativă. (...) Probabil în prima parte a anului viitor vom avea undeva la vreo mie de militari şi din semestrul II, doar militari, mai ales ofiţeri la nivel de instrucţie, dar asta vom şti mai exact după ce se realizează planificarea NATO la nivelul forţelor NATO şi al forţelor internaţionale care acţionează în Afganistan", declara ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Potrivit demnitarului, efectivele din Afganistan au fost reduse începând cu acest an, diferenţa dintre începutul de an şi semestrul al doilea fiind de circa 300 de militari.

Þara noastră mai are alţi 60 de militari care îndeplinesc misiuni specifice în Kosovo şi 36 în Bosnia-Herţegovina.

Anul trecut, România a împlinit zece ani de când a primit oficial invitaţia de a deveni membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), summitul NATO de la Praga, desfăşurat pe 21 şi 22 noiembrie 2002, însemnând un pas important în evoluţia celei mai puternice organizaţii de apărare colectivă din istorie.

Participarea României la operaţiuni de menţinere a păcii şi de stabilizare în regiuni de conflict din Balcani şi Afganistan şi angajamentul ferm de a se alătura luptei împotriva terorismului au constituit argumente puternice pentru invitarea României să adere la NATO.

Avansaţi în grad post-mortem

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a plutonierului Adrian Postelnicu şi la gradul de aspirant a maistrului militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, care şi-au pierdut viaţa sub culorile Drapelului naţional, în timpul executării unei misiuni de luptă în teatrul de operaţii din Afganistan.

De asemenea, ministrul Apărării Naţionale a înaintat preşedintelui României propunerea de decorare a celor doi ofiţeri post-mortem cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război, informează MApN.

Luni, la ora 14,00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional au fost organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi eroi.

Maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, în vârstă de 28 de ani, era căsătorit, se afla la a doua misiune în Afganistan şi era angajat al MApN din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

Plutonierul Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani, era la prima misiune în Afganistan şi era angajat al MApN din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

Cei doi erau membri ai Grupului naval de forţe pentru operaţii speciale şi executau o misiune de luptă în estul Afganistanului.

Până miercuri vor ajunge în ţară

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat luni că MApN este pregătit să trimită un avion militar în Afganistan pentru a readuce în ţară trupurile celor doi militari români care şi-au pierdut viaţa în urma exploziei unei bombe artizanale.

Ministrul a subliniat faptul că pentru a trimite acest avion este nevoie de obţinerea unor aprobări (de survolare şi aterizare), cel mai probabil trupurile celor doi militari români urmând a fi aduse în ţară până miercuri.


Articole înrudite