01 OCTOMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mai bine de jumătate dintre români nu sunt mulţumiţi de actualele condiţii salariale de pe piaţa locală a muncii, în contextul în care susţin cu tărie că angajatorii nu îi remunerează conform potenţialului lor. Astfel, 55% dintre respondenţii unui studiu realizat de site-ul de recrutare BestJobs.ro consideră că sunt subapreciati la locul de muncă, din punct de vedere salarial.
Pe piaţa muncii există o discrepanţă între salariul oferit de angajator şi nivelul spre care tind candidaţii, cei mai mulţi dintre aceştia fiind de părere că merită mult mai mult decât primesc la final de lună. Totuşi, majoritatea respondenţilor au argumente ferme pentru a explica situaţia actuală.
Dacă 55% dintre candidaţi consideră că piaţa muncii din România, la nivel general, nu îi răsplăteşte pe măsură, 21% susţin că au acceptat un salariu mic din cauză că aveau nevoie urgentă de un job şi nu îşi permiteau să aştepte până găseau un loc de muncă perfect. Alţi 11% cred doar că nu au ştiut să negocieze cu angajatorul atunci când au semnat contractul de muncă, în timp ce 13% dintre români se declară mulţumiţi de banii pe care îi primesc la locul de muncă.
Întrebaţi care este nivelul salarial cuvenit, majoritatea românilor, adică 36%, au răspuns că li se pare corect să primească între 2.500 şi 3.500 de lei, în timp ce alţi 35% ar vrea între 1.500 şi 2.500 de lei pe luna. În ceea ce priveşte extremele salariale, 10% dintre români consideră că merită în jur de 1.000 de lei pe luna, însă 20% dintre respondenţi nici nu stau de vorbă cu angajatorul dacă li se oferă sub 3.500 de lei.
Realitatea, însă, este diferită atunci când vorbim de actualul nivel salarial din România. Astfel, 41% dintre participanţii la sondaj au mărturisit că salariul lor se situează la aproximativ 1.000 de lei, deşi ar merita între 2.500 şi 3.500 de lei. Alţi 33% dintre români susţin că primesc lunar între 1.500 şi 2.500 de lei, în timp ce doar 12% au un salariu de peste 3.500 de lei.
Pretenţiile salariale sunt pe măsura studiilor, în contextul în care 47% dintre respondenţi au absolvit o facultate, iar 27% dintre aceştia au chiar şi studii postuniversitare. 25% dintre candidaţii chestionaţi vor să se angajeze în IT/Inginerie, 20% îşi caută un job în Finanţe, în timp ce alţi 25% vor doar un loc de muncă, indiferent de domeniul de activitate.
Studiul BestJobs.ro a fost realizat în perioada 7-21 august pe un eşantion de 600 de respondenţi.

Articole înrudite