18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Noi metode de înşelăciune practicate de hackeri în numele Poştei Române (FOTO)
Noi metode de înşelăciune practicate de hackeri în numele Poştei Române (FOTO)

În ultima perioadă s-au intensificat acţiunile de phishing în care este folosit numele Poştei Române. Prin intermediul SMS-urilor ori pe e-mail, infractorii cibernetici atentează la conturile şi la datele personale ale utilizatorilor de internet.

Compania Naţională Poşta Română s-a confruntat cu un val de sesizări din partea cetăţenilor aflaţi în pericolul de a cădea victime ale infractorilor cibernetici.

Una dintre metodele folosite de hakeri este următoarea: de pe un număr de telefon de România trimit un SMS prin care destinatarului i se aduce la cunoştinţă faptul că trebuie să primească un colet, dar adresa este incorectă.

Apoi, este indicat un link care are în componenţă cuvintele „posta”/„post” şi/sau „romana”. După accesarea link-ului respectiv se solicită date personale (adresă poştală, adresă de e-mail, număr de telefon) şi se generează o interfaţă de plată asemănătoare oricărui alt portal, specific plaţilor pe internet. Prin intermediul acesteia este solicitată o sumă simbolică.

După completarea datelor cerute de interfaţă (număr card, data expirării, titular card, codul de siguranţă), destinatarul primeşte un cod bancar. Sub această interfaţă se ascund, de fapt, hackerii, care introduc datele cardului în aplicaţia specifică, sustrăgând, astfel, banii.

Din acest moment, hoţii cibernetici vor putea să facă plăţi online la terminale POS sau să scoată bani de la ATM-uri, fără a avea nevoie de PIN-ul destinatarului.

Sunt folosite, chiar, expresii de siguranţă proprii băncilor, precum: „nu comunica nimănui...”. În momentul în care este introdus codul transmis de bancă, banii de pe card dispar.

Destinatarii trebuie să fie extrem de vigilenţi când primesc astfel de mesaje de la numere necunoscute. Îi asigur că Poşta Română este foarte atentă şi riguroasă în utilizarea datelor lor personale, iar strategia noastră de digitalizare integrală a infrastructurii şi a serviciilor pe care le oferim conţine inclusiv o componentă puternică de protecţie a datelor clienţilor”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română.

Poşta Română atrage atenţia că operează exclusiv cu site-ul său oficial şi cu pagina de Facebook:
www.posta-romana.ro
www.facebook.com/CNPR.Compania.Nationala.Posta.Romana
! Orice altă variantă de nume de website care ar putea părea oficial şi real, nu aparţine companiei şi nu trebuie accesat.

Ce trebuie făcut dacă primiţi un mesaj suspect:
- Nu deschideţi acel mesaj şi  îl marcaţi ca spam!
- Nu accesaţi link-ul!

Compania Naţională Poşta Română comunică cu publicul prin intermediul adreselor oficiale de e-mail:
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Compania nu solicită clienţilor să furnizeze date cu caracter personal, informaţii bancare confidenţiale referitoare la conturile personale, numere de card sau coduri PIN şi nici realizarea de plăţi online ale unor taxe vamale, transmite Compania Naţională Poşta Română.

FOTO, jos!


Articole înrudite