03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Referendumul de revizuire a Constituţiei, în 24-25 mai
Referendumul de revizuire a Constituţiei, în 24-25 mai

Referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar putea avea loc, timp de două zile, sâmbătă 24 mai şi duminică 25 mai, proiectul noii legi fundamentale ar trebui să treacă de Parlament cel mai devreme în 24 aprilie.

USL a anunţat, luni, că alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul de revizuire a Constituţiei vor avea loc simultan.

Potrivit deciziei Consiliului Uniunii Europene, alegerile europarlamentare trebuie să aibă loc în toate ţările Uniunii între 22 şi 25 mai 2014. În România, Legea 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European stabileşte că ziua în care se pot organiza alegerile pentru Parlamentul European este duminica, iar data alegerilor, stabilită în cadrul perioadei hotărâte în acest scop de Consiliul Uniunii Europene, trebuie să fie adusă la cunoştinţă publică înainte cu cel puţin 90 de zile, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, a hotărârii Guvernului în acest sens. Astfel, Guvernul trebuie să anunţe data alegerilor europarlamentare cel mai târziu în data de 23 februarie.

De asemenea, dacă se intenţionează ca şi scrutinul european să se desfăşoare pe parcursul a două zile, actul normativ care reglementează aceste alegeri va trebui modificat anterior, fie printr-un proiect de lege, fie prin ordonanţă de urgenţă adoptată de guvern, astfel încât să fie menţionată posibilitatea organizării acestor alegeri şi în altă zi decât duminica.

Vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ, a declarat că, în cazul organizării simultane a referendumului şi a alegerilor europarlamentare, legislaţia care reglementează aceste două domenii ar trebui, de asemenea, amendată pentru corelarea unor proceduri şi termene, reglementate diferit în legile de organizare.

Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere, iar dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camerele reunite în şedinţă comună hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire. Prin urmare, pentru ca referendumul să aibă loc în 24 şi 25 mai, Parlamentul va trebui să adopte proiectul de revizuire a Constituţiei nu mai devreme de 24 aprilie. Curtea Constituţională va trebui să se pronunţe, din oficiu, asupra iniţiativei de revizuire a Legii fundamentale.

Potrivit Legii referendumului, Guvernul va trebui să stabilească, prin hotărâre, programul calendaristic al acţiunilor necesare pentru referendum, bugetul şi cheltuielile necesare în vederea organizării şi desfăşurării scrutinului, modelul ştampilei cu menţiunea VOTAT, modelul buletinului de vot şi măsurile care trebuie luate de autorităţile publice centrale şi locale pentru buna organizare şi desfăşurare a scrutinului.

Legea privind referendumul prevede că în situaţia în care acesta are loc simultan cu alegerile pentru Parlamentul European, organizarea şi desfăşurarea referendumului se realizează potrivit prevederilor Legii 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European. În acest caz, ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, constituite potrivit legii.

Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Reactualizarea listelor electorale permanente se face de către primari, în termen de cel mult 5 zile de la data stabilirii zilei referendumului.

Rezultatele centralizate la nivel naţional de către Biroul Electoral Central, cuprinzând numărul voturilor valabil exprimate pentru fiecare răspuns de pe buletinul de vot, se înaintează, la Curtea Constituţională, în termen de 24 de ore de la încheierea centralizării. Curtea Constituţională prezintă Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional şi confirmă rezultatele acestuia. Legea de revizuire a Constituţiei intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, a hotărârii Curţii Constituţionale de confirmare a rezultatelor referendumului. 

 

Opoziţia critică organizarea simultană a referendumului pentru modificarea Constituţiei şi a europarlamentarelor

 

Partidele din opoziţie susţin că organizarea referendumului în acelaşi timp cu europarlamentarele ar diminua rolul votului popular. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susţine că organizarea unui referendum pentru modificarea Constituţiei odată cu scrutinul pentru europarlamentare va avea un efect negativ. „Dacă vom face o campanie electorală pentru europarlamentare şi pentru amendarea Constituţiei, atunci toate temele importante pentru cetăţenii României şi pentru România legate de viitorul Uniunii Europene vor fi puse în paranteză”, a spus Kelemen Hunor. Acesta a mai declarat că UDMR este de acord cu reducerea numărului de parlamentari, dar să fie adăugate 18 mandate pentru reprezentanţii minorităţilor. PDL respinge însă modificarea legislaţiei electorale. Prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu susţine că la referendumul din 2007 românii au votat pentru 300 de parlamentari, în timp ce USL propune acum un total de 400, ceea ce favorizează PSD.

La rândul său, Cătălin Predoiu a explicat că 70% din locurile pe care ar urma să le ocupe, în Parlament, USL, vor fi alocate PSD: „În această zi, Crin Antonescu şi-a sacrificat propriul partid de dragul candidaturii la preşedinţie”. Predoiu a mai spus că PDL nu este de acord nici cu comasarea alegerilor europarlamentare cu referendumul pentru Constituţie.

Împotriva comasării alegerilor europarlamentare cu referendumul s-a pronunţat şi preşedintele partidului Mişcarea Populară, deputatul Eugen Tomac, deoarece consideră că ar fi un proces netransparent, care va dăuna României.


Articole înrudite