18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Remiterile muncitorilor migranţi
Remiterile muncitorilor migranţi

Remiterile lucrătorilor aflaţi în ţări străine reprezintă o parte importantă a economiei globale. Anul trecut, muncitorii migranţi care trăiesc în Europa occidentală au trimis acasă 88,75 miliarde de dolari americani, care au asigurat, în termeni statistici, venitul de bază pentru aproximativ 120 de milioane de persoane. Acesta este tabloul pe care îl oferă un raport publicat luni de International Fund for Agricultural Development (IFAD), în deschiderea Forumului Global al Remiterilor, deschis astăzi la Milano. Să arătăm de la bun început că autorii documentului aşază în centrul preocupărilor ţările non-europene cele mai sărace şi lasă, oarecum, în planul al doilea tematica migraţiei intra-europene care ne intersează pe noi în cel mai înalt grad. Raportul construieşte însă o foarte utilă imagine de ansamblu. (”Sending Money Home: European flows and markets”)
Europa se împarte în două părţi, riguros delimitate de vechea cortină de fier. Vestul capitalist constituie zona din care pornesc marile fluxurile financiare, iar Estul comunist cuprinde ţările de destinaţie. Chiar şi ţările cu economii mai puternice ca Polonia se înscriu printre destinatarele nete ale remiterilor din Occident. Graficele oferite de Raportul IFAD nu fac distincţie între ţările care aparţin UE şi cele care nu aparţin, astfel încât avem o zonă compactă care cuprinde la sud ţările din Fosta Iugoslavie şi la răsărit Ucraina, Belarus şi Republica Moldova.
Justificarea acestui tablou este că Rusia reprezintă, la rândul ei, una din marile emitente din care au provenit anul trecut 20,688 miliarde de dolari dirijaţi către estul Europei şi către Asia Centrală. În orice caz, e semnificativ pentru noi că remiterile muncitorilor moldoveni din cuprinsul Federaţiei Ruse au reprezentat anul trecut aproape 22% din întregul PIB al ţării. Moldova se afla pe locul al 8-lea printre ţările destinatare ale fluxurilor de bani din Rusia, iar Ucraina pe locul al doilea după Uzbekistan. Acest fapt explică în bună măsură influenţa pe care continuă să o exercite Rusia.
România este una din principalele ţări destinatare ale remiterilor din vestul Europei, dar pe primul loc figurează Polonia, care a recepţionat 7,5 miliarde de dolari americani, în principal din Germania şi Marea Britanie. Pe locul al doilea se găseşte Ungaria cu 4,47 miliarde de dolari americani, iar pe locul al treilea, România cu 3,43 de miliarde de dolari, proveniţi mai cu seamă din Italia şi Spania. Remiterile româneşti din Marea Britanie, Germania şi din celelalte ţări nu sunt cuprinse în tabel, căci nu se numără printre primele 10. Datele utilizate sunt cele furnizate de Banca Mondială şi care au mai fost utilizate în diferite contexte.
Una din problemele ridicate de această statistică este „ceaţa” care domneşte în privinţa numărului real al muncitorilor români din străinătate. Sub raportul strict al remiterilor, faptul nu are nicio importanţă, dar subiectul a dobândit o însemnătate politică. În România s-a vorbit, după caz, de 2, de 2,5 sau de 3 milioane de români care lucrează în vestul Europei, pentru ca, zilele trecute, preşedintele Klaus Iohannis să vorbească, pentru prima dată, de 4 milioane. Există în această fluctuaţie un oarecare interes politic. Ar fi de asemenea important să putem raporta numărul muncitorilor migranţi la volumul remiterilor băneşti ca să aflăm ceva despre câştigurile obţinute de români, despre natura job-urilor sau despre relaţiile cu cei de acasă. Să arătăm doar, cu toată prudenţa cerută de imprecizia datelor, că numărul migranţilor români ar părea să fie mai mare decât al polonezilor sau ungurilor luaţi separat, dar că remiterile sunt inferioare acestora.
Revenind la raportul IFAD, să vedem şi care sunt principalele ţări de unde pleacă fluxurile financiare. Dacă lăsăm Rusia deoparte, pe primul loc în Europa se află Marea Britanie cu 17,17 miliarde de dolari, Germania, 14,08 miliarde, Franţa, 10,53 miliarde , Italia, 10,43 miliarde şi Spania, 9,6 miliarde dolari. Urmează, Olanda, Elveţia, Austria şi altele. Europa occidentală pare a fi un vast atelier, care dă de lucru la zeci de milioane de lucrători sosiţi din fostul est comunist şi de pe toate celelalte continente ale globului.


Articole înrudite