18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şomajul s-a redus cu 56.000 de persoane în primul semestru al anului
Şomajul s-a redus cu 56.000 de persoane în primul semestru al anului
Un număr de 333.000 de persoane au intrat în şomaj în primul semestru al anului 2013 şi au ieşit 389.000 de persoane, prin urmare, şomajul s-a redus cu 56.000 de persoane, se arată într-un comunicat emis de Executiv.
Guvernul precizează că datele privind "situaţia reală a şomajului din România" din primul semestru al acestui an sunt bazate pe "informaţiile corecte" furnizate de Comisia Naţională de Prognoză şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Astfel, în luna iunie 2013, faţă de decembrie 2012, a crescut numărul salariaţilor cu 70,6 mii persoane. Au încetat activitatea 22,6 mii persoane, ponderea cea mai mare fiind în industria energetică (5,5 mii persoane), intermedieri financiare şi asigurări (3,5 mii persoane), industria metalurgică (2 mii persoane), substanţe chimice (1,1 mii persoane). Pe de altă parte, au început activitatea 93,2 mii persoane, cei mai mulţi angajaţi noi fiind în activităţi de servicii suport (21,6 mii persoane), construcţii (11,3 mii persoane), agricultură (9,5 mii persoane), hoteluri şi restaurante (9,4 mii persoane), industria alimentară (2,8 mii persoane), precizează sursa citată.
"Faptul că în construcţii a crescut numărul angajaţilor, atât în iunie faţă de decembrie (de la 344,8 mii la 356,1 mii), cât şi iunie 2013 faţă de iunie 2012 (cu 2,9 mii persoane), arată că nu a existat o influenţă negativă a politicii bugetare privind investiţiile. Totodată, faptul că principalele sectoare în care s-a redus numărul salariaţilor sunt sectoare cu salariu de ramură peste salariul mediu pe economie arată că nu a existat o influenţă negativă a politicii de creştere substanţială a salariului minim", susţine Executivul.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că relansarea investiţiilor din bani europeni şi de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate majoră a Guvernului, trăgând totodată un semnal de alarmă cu privire la faptul că şomajul este în creştere.


Articole înrudite