03 DECEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum trebuie hrănite pisicile castrate
Cum trebuie hrănite pisicile castrate

Castrarea motanilor aduce beneficii precum reducerea comportamentului agresiv, marcarea teritoriului cu urină, comportament neplăcut în special în cazul pisicilor care stau în casă, dispariţia simptomelor atunci când sunt în apropiere pisici în călduri, reducerea riscului de a manifesta anumite boli (adenom perianal, hernie perineală), etc. ”Mulţi proprietari se tem că după operaţie animalele se vor îngrăşa, dar având grijă la tipul de hrană oferit, la cantitatea de hrană pentru a se evita supraalimentarea şi asigurându-ne că animalele fac suficientă mişcare, putem evita apariţia acestei probleme. În urma operaţiei de sterilizare/castrare, metabolismul poate fi mai lent iar apetitul mai ridicat şi din această cauză animalul să ia în greutate. Cu o atenţie sporită din partea proprietarilor şi cu menţinerea unei evidenţe a greutăţii animalului, se pot evita situaţiile când animalul se îngraşă după castrare. Animalul atinge greutatea ideală pentru rasa lui în jurul vârstei de un an de zile şi această greutate ar trebui menţinută pe parcursul întregii vieţi”, spune dr. med. vet. Daniela Chelaru care arată că cele mai importante criterii care trebuie respectate în cazul alegerii hranei după intervenţia chirurgicală sunt:
- conţinut scăzut de calorii şi un aport mai mare de fibre. Este încurajată senzaţia de saţietate, astfel scăzând tentaţia animalului de a consuma hrană în exces. În cazul pisicilor cu tendinţa de îngraşare se recomandă utilizarea hranei ce nu are un conţinut mai mare de 10 % grăsimi.
- să aibă ca scop prevenirea formării calculilor urinari. Predispoziţia de a forma calculi urinari este mai mare la animalele obeze, sedentare.
- să aibă un nivel bun de palatabilitate. Pierderea bruscă în greutate nu este recomandată doarece poate duce la degenerare hepatică, de aceea hrana, chiar şi cu un conţinut scăzut în grăsimi, să fie palatabilă. În cazul pisicilor castrate se recomandă o hrană specială pentru starea fiziologică a animalului şi vârsta acestuia. Există pe piaţă mâncăruri speciale pentru această categorie de animale care au rolul de a preveni îngrăşarea, formarea de cristale în urină, care menţin masa musculară.
”Carnea crudă în hrana pisicilor nu este recomandată din cauza faptului că aceasta poate conţine bacterii precum E. Coli, Listeria, Salmonella, etc., sau paraziţi care pot pune sănătatea pisicii în pericol. Atunci când se oferă carne crudă pisicii, trebuie să respectaţi mai multe condiţii: să aveţi un loc sigur de unde vă procuraţi carnea, să sterilizaţi cuţitele şi alte ustensile utilizate la pregătirea cărnii pentru a fi oferită pisicii, să vă spălaţi bine pe mâini înainte să manipulaţi carnea, etc”, explică Daniela Chelaru.

Articole înrudite

UPDATE: În urma activităților investigative și de cercetare efectuate de către polițiștii din ...

Târg de locuri de muncă în Berești

VIDEO: Explozie la G-uri în Micro 19

VIDEO: Bătaie pe Siderurgiştilor - UPDATE

Defilare de 1 Decembrie la Galaţi - PROGRAM