18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Golden Retriever, câinele perfect pentru o familie
Golden Retriever, câinele perfect pentru o familie

Golden Retriever-ul, inteligent, echilibrat, nu prea gălăgios, sensibil, tenace, vigilent, este un minunat câine de companie pentru familiile cu copii sau alte animale de casă, dar şi un excelent partener la partidele de vânătoare.

Rasa, creată în peninsulele britanice, şi-a făcut pentru prima dată apariţia într-o expoziţie canină sub denumirea de Golden Flat-Coat, începând cu 1908. În 1913 denumirea a fost schimbată în Golden (auriu) sau Yellow (galben) retriever până când, în final, în 1920, a luat numele definitiv pe care îl poartă şi în prezent. A ajuns să fie una din cele mai răspândite rase din lume, fiind foarte apreciat pentru calităţile sale.

Fiind un câine de talie medie, este bine proporţionat, cu un cap moderat de rotund, mai mult lat decât lung. Ochii sunt în diferite nuanţe de maron, cu gene închise la culoare. Botul este conic, dar lat, prevăzut cu un nas de culoare neagră. Urechile de mărime medie sunt lăsate pe lângă cap. Gâtul şi coapsele sunt musculoase. Pieptul este adânc cu coaste bine evidenţiate şi o linie a spatelui dreaptă. Picioarele anterioare sunt drepte cu oase solide iar cele posterioare sunt puternice şi musculare cu coapse secundare puternice. Labele sunt rotunde şi asemănătoare cu cele de pisică. Coada este lungă, îmbrăcată cu un păr abundent, niciodată răsucită, este purtată ridicată, dar nu mai sus de linia spatelui.

Culoarea blănii poate fi orice nuanţă de crem sau auriu. Toate pigmentaţiile trebuie să fie negre. Blana nu trebuie să fie excesiv de lungă, turtită sau moale. Părul exterior impermeabil este gros, dens şi moale, deşi nu prea mătăsos. Puful de blană este moderat de dens. Părul mai lung de o nuanţă mai deschisă, cunoscut ca şi coama, este prezent pe faţa posterioară a membrelor anterioare şi coapsă, abdomen, pe jumătatea anterioară a gâtului şi pe partea de dedesubt a cozii.

Golden Retriever-ul adult prezintă o înălţime la greabăn: masculi 56 - 61 cm, femele 51 - 56 cm; greutatea aproximativă: masculi 29 - 34 kg, femele 25 - 29 kg, potrivit www.retrieverclub.ro.

De-a lungul timpului, rasa a fost apreciată pentru abilitatea sa de a vâna. Vânătorii îi admirau calităţile atletice şi sârguinţa, în timp ce membrii familiilor lor îi apreciau caracterul prietenos şi tandru. Manifestările de violenţă faţă de oameni sau animale sunt de neacceptat pentru Golden Retriever iar timiditatea sau nervozitatea nu caracterizează deloc aceasta rasă. Femelele sunt cunoscute ca foarte bune mame pentru pui din alte specii.

Golden Retriever-ul este un companion plin de viaţă, loial şi afectuos. Această rasă este o alegere potrivită pentru cei care se hotărăsc pentru prima data să aibă un animal de companie. Este mulţumit să trăiască într-un apartament, dacă i se acordă suficient timp pentru mişcare. Foarte uşor de educat şi dresat, el este un câine răbdător şi gentil cu copiii.

Inteligenţa şi versatilitatea acestor câini au făcut să fie dresat pentru a depista droguri, pentru a găsi şi pentru a salva oameni sau pentru a fi folosiţi ca şi câini-călăuză pentru orbi, surzi sau alte persoane cu diferite handicapuri.

Datorită densităţii blănii trebuie îngrijit permanent. Întreţinerea sa presupune un periat regulat cu o perie din păr de porc, o dată pe zi dacă este posibil, acordând o atenţie deosebită pufului des, pentru a îndepărta firele de păr moarte Astfel, se menţine o blană sănătoasă şi lucioasă. Toaletarea se va face cu săpun uscat sau prin îmbăiere numai când este necesar. Părul de pe picioarele anterioare trebuie să fie îngrijit în mod regulat. Se înlătură părul crescut în exces dintre pernuţele de la picioare şi se menţin urechile curate, potrivit www.infocaini.ro.

Golden Retriever-ul necesită mişcare zilnică, adorând să recupereze mingiile sau alte jucării. Astfel, mişcarea necesară este foarte uşor de asigurat. Acest câine trebuie plimbat suficient şi fiind o rasă pofticioasă, nu trebuie hrănit în exces, pentru a-l menţine suplu şi sănătos, potrivit www.zooland.ro. Este una dintre rasele cel mai uşor de hrănit nefiind nici agitat şi nici predispus la tulburări stomacale.

În general, Golden Retriever-ul este un câine sănătos cu puţine probleme medicale. Totuşi, sunt predispuşi la boli sau afecţiuni, precum: torsiunea (dilataţia) gastrică, displazia de sold, epilepsia, cataractă, dwarfism, osteocondroza, afecţiuni cardiace, boala de sânge van Willebrand şi diferite tipuri de cancer.

Media de pui fătaţi este de opt. În mod normal puii se nasc fără a fi ajutaţi prea mult de om.

Media de viaţă a Golden Retriever-ului este între 9-15 ani. Ajung în medie la vârsta de 12 ani deşi nu poate să trăiască până la vârsta de 16-17 ani. 


Articole înrudite