12 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O specie de broască se camuflează imitând excremente pentru a scăpa de prădători
O specie de broască se camuflează imitând excremente pentru a scăpa de prădători

O specie de broască originară din Asia de Sud-Vest prezintă în stadiul său juvenil un tipar neobişnuit de coloraţie corporală, probabil pentru a se camufla imitând excremente şi pentru a scăpa astfel de prădători, au dezvăluit joi reprezentanţii Grădinii Zoologice Schonbrunn din Viena, informează AFP.
Cercetătorii vienezi au plasat timp de opt zile mai multe figurine din ceară reprezentând amfibieni de culori diferite într-o volieră, un experiment prezentat ca fiind "inedit".
Ei au constatat că figurinele care imitau indivizi tineri aparţinând speciei de broaşte zburătoare Wallace, care trăiesc pe sol după naştere, scăpau cel mai des de atacuri.
Or, aceşti amfibieni prezintă în timpul tinereţii o coloraţie specială, roşu aprins cu mici puncte albe, care îi ajută adeseori să treacă drept excremente ale unor păsări sau lilieci.
Rata de atac a fost redusă la jumătate în cazul lor în comparaţie cu broaştele complet roşii, iar acest rezultat sugerează, potrivit specialiştilor de la grădina zoologică vieneză, că "punctele albe camuflează un individ care, altfel, ar fi foarte vizibil şi îi înşală pe prădători".
"Tinerele broaşte mizează probabil pe faptul că ele sunt cu siguranţă văzute, dar confundate cu ceva care nu este comestibil", a explicat într-un comunicat Susanne Stuckler, cercetătoare la Universitatea din Viena, al cărei studiu a apărut recent în revista Behavioral Ecology and Sociobiology.
La vârstă adultă, aceste broaşte ieşite din comun se caţără în vârfurile copacilor şi se ascund în coronament, împodobindu-se cu o siluetă elegantă şi longilină, de culoare verde-smarald. Ele execută salturi şi plutesc de la un copac la altul pe distanţe de până la 16 metri, graţie pielii aflate între degetele de la membrele inferioare şi unor apendice tegumentare situate pe membrele superioare şi picioare.
"Există puţine exemple de modificări ale camuflajului" odată cu înaintarea în vârstă, estimează autorii studiului. "Prin urmare, aceste rezultate fac din broasca zburătoare Wallace un exemplu unic al modului în care animalele îşi pot modifica apărarea împotriva prădătorilor pe măsură ce îmbătrânesc şi se deplasează spre medii de viaţă noi şi diferite", au concluzionat ei, notează Agerpres.


Articole înrudite