30 SEPTEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Patru motive pentru care câinele tău nu mănâncă
Patru motive pentru care câinele tău nu mănâncă

Sunt multe cauze care duc la pierderea poftei de mâncare la câini, deci nu este indicat să proiectezi singur un plan de hrănire. În primul rând, când sesizezi că animalului tău i-a scăzut pofta de mâncare, asigură-te că nu este o problemă medicală. Totuşi, nu face o vizită cu el la medic dacă realizezi că mănâncă mai puţin decât scrie pe pungile de mâncare, pentru că mulţi câini sănătoşi consumă numai 70% din totalul înscris pe ambalaj.
Oricum, refuzul aproape total al hranei este clar un semn al unei boli, iar o vizită la veterinar este obligatorie. După o consultaţie, dacă nu sunt complicaţii, medicul vă poate indica o dietă diferită sau nişte sulplimente pentru căţel pentru a-i satisface nevoile nutriţionale. În cazuri mai extreme, veterinarul va prescie medicamente pentru stimularea apetitului, sau va indica hrănirea cu seringa sau va insera un tub de alimentare. Specialiştii de la Pets.WebMD.com atenţionează că astfel de tratamente nu sunt deosebit de gustoase, mai ales dacă animalul este obişnuit cu mâncare de casă, şi de aceea recomandă să solicitaţi medicului alternative.
Dacă apetitul căinelui este scăzut mai mult din cauza unui disconfort, decât de o boală, există câteva ponturi pe care le puteţi urma. Kirsten Frisch, dresor specializat în rasa husky, scrie pe All-Natural-Dog-Treat.com cum să acţionaţi când aveţi un câine pur şi simplu singuratic, fără poftă de mâncare.
• Hrăneşte-l în fiecare zi la aceleaşi ore. Dacă nu mănâncă ce i-ai pus în aproximativ 15 minute, ia-i bolul şi pune-l deoparte. Dacă faci acest lucru de două ori pe zi, câinele va învăţa că nu are mereu mâncare la discreţie şi va trebui să respecte orele.
• Adaugă puţină apă călduţă peste mâncare. Respectă pasul 1 şi serveşte amestecul la fel.
• Hrăneşte-l într-o zonă liniştită. Câinii mai timizi sau cei care sunt proaspăt aduşi într-o casă au nevoie de un loc sigur pentru a putea mânca. Aceştia nu sunt familiarizaţi cu noul cămin sau cu persoanele din el şi au tendinţa de a se ascunde pentru că nu se simt confortabil.
• Ia câte puţin din mai multe soiuri de mâncare de la magazin pentru a le testa pe câine.

Motivele pentru care câinele nu mănâncă

BOALĂ 

Un apetit scăzut la câini este adesea un semn de boală, mai ales dacă prezintă şi alte simptome, în acelaşi timp. Totuşi, o pierdere a poftei de mâncare la câini nu indică neapărat o boală gravă, dar este nevoie de o atenţie promptă şi o vizită la veterinar.

VACCINARE RECENTĂ 

Din fericire, vaccinurile ne protejează câinii de multe boli grave şi contagioase. Deşi aceste preparate injectabile au salvat vieţile a milioane de animale de companie în ultimii 100 de ani, au, uneori, efecte adverse. Majoritatea dintre acestea sunt minore şi de scurtă durată, dar se pot manifesta prin pierderea temporară a poftei de mâncare.

NOI LOCURI MAI PUŢIN FAMILIARE 

Dacă până să pleci într-o vacanţă sai înainte să te muţi câinele tău se hrănea corespunzător, este posibil ca acum să nu mănânce pentru că încă nu-i sunt familiare locurile.

PROBLEME DE COMPORTAMTENT 

Unii câini devin pretenţioşi sau refuzul lor de a mânca poate fi cauzat de hrănirea lor în ipostaze în care nu se siimt confortabili sau au un nou bol, care poate fi la o înălţime incomodă pentru ei. Oricum, pentru că ştim că lipsa apetitului poate fi un semn al unei boli, să luăm în considerare acest ultim aspect doar după o vizită la medic.

Articole înrudite