29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Păunul asiatic nu se înţelege prea bine cu alte animale domestice
Păunul asiatic nu se înţelege prea bine cu alte animale domestice

Păunul asiatic sau păunul albastru (Pavo cristatus), o pasăre de o frumuseţe legendară, domesticită în urmă cu 2000 de ani, a fost declarat pasărea naţională a Indiei.
Pavo cristatus este o specie de păun care alături de fazani face parte din familia Phasianidae, ordinul Galliformes şi este înrudită cu potârnichea, pitpalacul, găina şi curcanul. Tot din genul Pavo face parte şi păunul verde (Pavo muticus). Există şi păuni cu colorit alb, castaniu-strălucitor şi chiar purpuriu. În sălbăticie păunul populează unele ţinuturi din India, Sri Lanka, Pakistan, Bhutan, Bangladesh şi Nepal unde trăieşte în cârduri mari, preferând regiunile deluroase şi luminişurile în apropiere de apă din pădurea ecuatorială.
Păunul albastru poate fi considerat o pasăre decorativă, masculul având un aspect morfologic deosebit când coada este deschisă în formă de evantai. În prezent păsările trăiesc şi sub formă domestică răspândite pe tot globul. Aceste păsări nu se înţeleg prea bine cu alte animale domestice.
Femelele au corpul mai mic între 3-4 kg, au penajul maroniu gri închis şi albastru şi coada scurtă, doar masculii au penajul albastru-verde impresionant. Masculul cântăreşte între 4—6 kg, este albăstrui-siniliu pe piept şi gât, brun deschis pe aripi. Coada sa este formată din aproape 200 de pene lungi, fiecare având un "ochi" cu irizări, culorile variind în funcţie de zona în care trăiesc. Peste două treimi din lungimea corpului o reprezintă coada, de fapt trena, cum este numită corect (coada în sine este scurtă şi maro, la fel ca a păuniţelor). El poate fi recunoscut de departe după strigătul ascuţit şi distinct. Atât masculul cât şi femela au coroniţă. În ciuda dimensiunilor sale mari masculul, cu trena sa lungă, este extrem de agil.
Păunii domestici sunt apreciaţi în India, pentru că mănâncă puii de cobră. Sunt relativ uşor de hrănit: preferă insectele, seminţele, plantele, fructele şi reptilele mici.
Păunii se reproduc la vârsta de doi ani, dar penele masculului continuă să crească până la vârsta de şase ani. Masculii se folosesc de penajul lor ca să atragă femelele. Femelele preferă masculii cu cele mai multe pete. Păunul îşi desface trena în cadrul ritualului de împerechere, acesta fiind un mijloc vizibil de marcare a teritoriului. Păunii care au succes îşi fac un harem de maxim cinci femele.
Femela depune, în sălbăticie, cam 7-10 ouă, dar în captivitate poate să ajungă şi la 30 de ouă. Ouăle sunt de culoare bej-maro şi sunt clocite timp de 28 de zile de către păuniţă. După eclozare, puii sunt crescuţi şi alimentaţi de păuniţă timp de şapte până la nouă săptămâni, apoi sunt învăţaţi să se hrănească cu insecte şi larve, potrivit arkive.org.
Păunul asiatic este voinic, capabil să se adapteze climatului răcoros şi mai multor tipuri de habitat, potrivit animalutul.ro.
Deşi este una dintre cele mai mari păsări zburătoare, păunul petrece mai mult timp alergând decât zburând. În captivitate, această pasăre poate trăi mai bine de 15 ani, dar în sălbăticie rareori supravieţuiesc atâta timp.


Articole înrudite