Porumbeii au demonstrat că pot deosebi cuvintele de non-cuvinte

 
Vineri, 23 Septembrie 2016 00:00
Publicat în Pet Mania
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Expresia ''creier de porumbel'' ar trebui regândită deoarece aceste păsări au demonstrat că pot separa cuvintele reale, scrise, de alte înşiruiri de litere, fără sens, informează Xinhua News.
Porumbeii pot procesa vizual combinaţii de litere pentru a distinge cuvinte reale în engleză, au anunţat, într-un comunicat, oameni de ştiinţă de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă şi de la Universitatea Ruhr din Germania. Aceştia au descoperit că porumbeii sunt prima specie de non-primate care are abilităţi ''ortografice'' şi că aceste păsări au avut rezultate similare cu babuinii la astfel de sarcini complexe.
În cadrul unui experiment, porumbeii au fost antrenaţi să lovească cu ciocul într-un ecran pe cuvinte formate din patru litere, în engleză, sau să atingă un simbol în cazul în care apărea o succesiune din patru litere care nu alcătuia un cuvânt.
Treptat, cercetătorii au adăugat noi cuvinte pentru cei patru porumbei care au participat la studiu, iar vocabularul a fost mărit de la 26 la 58 de cuvinte şi peste 8.000 de non-cuvinte.
Pentru a verifica dacă porumbeii învăţau să distingă cuvintele de non-cuvinte în loc să le memoreze, oamenii de ştiinţă au introdus cuvinte pe care păsările nu le mai văzuseră niciodată. Porumbeii au identificat în mod corect cuvintele din noile înşiruiri de litere.
Potrivit autorului principal al studiului, Damian Scarf, de la Departamentul de Osihologie al Universităţii Otago, porumbeii au reuşit să facă acest lucru urmărind posibilitatea statistică mai mare ca perechi de litere ''bigrame'' precum ''EN'' şi ''AL'' să fie asociate cu cuvinte decât cu non-cuvinte.
''Este uimitor faptul că porumbeii, de care ne separă 300 de milioane de ani de evoluţie, şi care au o arhitectură cerebrală vast diferită, demonstrează abilităţi precum procesarea ortografică'', a declarat în comunicat cercetătorul Onur Güntürkünîn de la Universitatea din Ruhr.
''Ar trebui să reconsiderăm expresia «creier de porumbel» pentru că este depăşită'', a completat şi cercetătorul Michael Colombo, de la Universitatea din Otago, mai arată sursa citată.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu