18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rasa Rottweiler - câine de pază nativ, cu un caracter blând
Rasa Rottweiler - câine de pază nativ, cu un caracter blând

Câinii din rasa Rottweiler sunt foarte puternici, au instincte protectoare native, astfel că un dresaj şi o îngrijire corespunzătoare îi pot face câini de companie excelenţi.

Despre această rasă de câine se consideră că este rezultatul încrucişării unui descendent al câinilor-păstori din timpurile romanilor şi a unui descendent al câinilor ciobăneşti germani. Rasa poartă numele regiunii Rottweil. De la începutul secolului al XX-lea, câinele din această rasă a fost utilizat ca şi câine poliţist, potrivit site-ului infocaini.ro.

Primul club de Rottweiler în Germania a fost fondat în 1914. În 1935, rasa Rottweiler a fost recunoscută oficial de către American Kennel Club (AKC ), iar în 1936 aceşti câini au participat la expoziţiile Crufts în Marea Britanie. La mijlocul anilor '90, popularitatea acestei rase canine a atins un record, fiind câinele cel mai înregistrat din AKC.În prezent, este foarte răspândit atât în Europa cât şi în America.

Rottweiler-ul este un câine de talie mijlocie spre mare, de culoare neagră cu pete ruginii pe obraji şi bot, labe şi membre. Blana sa este formată din fire de păr de lungime medie, drepte şi destul de aspre. Capul câinelui este lat cu un bot rotunjit, bine dezvoltat şi urechi triunghiulare, lăsate. Nasul (trufa) este mare şi negru. Ochii sunt de mărime mijlocie, migdalaţi şi de culoare brun închis. Buzele sunt negre, iar mucoasa lor este pigmentată. Corpul acestui câine este masiv, puternic, musculos şi atletic. Rottweiler-ul posedă o forţă considerabilă şi prezintă un piept adânc şi lat. Coada este tăiată (scurtată în lungime), rămânând una sau două vertebre coccigiene (piese osoase ale coloanei vertebrale). Amputarea este interzisă în Germania, Marea Britanie şi alte câteva ţări. Coada la lungimea naturală este purtată orizontal, în prelungirea liniei superioare; în repaos, poate fi purtată şi în jos. Adultul de Rottweiler are în medie 61-68 cm înălţime la mascul şi 56-63 cm la femelă. Masa corporală este de aproximativ 50 kg la mascul şi de aproximativ 42 kg la femelă, potrivit site-ului ringstarclub.ro.

Este un câine de pază nativ, cu un caracter blând. Foarte inteligent, sobru, ponderat, loial, sigur pe sine, Rottweiler-ul necesită stăpâni care îl pot domina şi manipula. Dresajul ferm şi consecvent este esenţial pentru acest câine. Din cauza taliei lor, dresajul trebuie început de timpuriu, încă de când câinele este mic. Necesită mult timp pentru socializare pentru a avea cu adevărat un exemplar reuşit. Este iubitor de copii, ascultător şi dornic să înveţe lucruri noi. Educat el devine foarte devotat proprietarului şi familiei din care face parte şi un bun tovarăş de joacă pentru copii. Manifestă o mare dorinţă de a-şi proteja casa şi familia. Nu agreează străinii. Va accepta pisicile şi alte animale de casă dacă le-a avut în preajma sa încă din timpul copilăriei. Rottweiler-ul se va acomoda să trăiască într-un apartament, dacă i se acordă suficient timp şi spaţiu pentru mişcare. Este important pentru Rottweiler să petreacă cât mai mult timp în compania familiei sale. Dacă este lăsat singur într-o curte tot timpul, el poate deveni plictisit, distructiv şi agresiv.

Ca la orice rasă de câini, potenţialul agresiv al comportamentului unui Rottweiler se datorează abuzului, neglijării sau lipsei de formare şi socializare.

În ce priveşte întreţinerea, Rottweiler-ul trebuie periat de două-trei ori pe săptămână folosind o perie din păr de porc. O mănuşă-perie este adecvată pentru efectuarea unui periaj meticulos. Perierea stimulează creşterea părului nou, sănătos şi înlătură părul uzat, pregătit să cadă. Nu trebuie îmbăiat decât când este absolut necesar. Este un câine ce năpârleşte sezonier şi nu excesiv. Alergatul în spaţiile deschise (păduri sau câmpurile neîmprejmuite) îl vor face foarte fericit. Înotul şi alergatul pe lângă bicicletă sunt activităţi perfecte pentru consumarea energiei acestui câine "sportiv" din naştere.

Alimentaţia pentru acest câine nu este una specială, poate fi hrănit atât cu hrană uscată cât şi cu hrană preparată (de preferinţă orez fiert cu carne de vită sau pui şi puţin morcov precum şi iaurt cu musli, supă de pui, dar şi arpacaş fiert şi condimentat etc.), în nici un caz carne de porc sau grăsimi. El trebuie hrănit de două ori pe zi şi nu este indicat a i se lăsa mâncare tot timpul.

Boli frecvente sunt: displazia de şold, torsiunea stomacală, stenoza aortică, precum şi probleme cu ficatul. Există exemplare la care pot apărea probleme de asimilare a calciului. Aceşti câini pot trăi până la 11 ani.


Articole înrudite