09 DECEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Top 5 cei mai deştepţi câini (FOTO)
Top 5 cei mai deştepţi câini (FOTO)

Câinii sunt înzestraţi cu multă inteligenţă. Acest dar le vine jumătate din moştenirea genetică şi jumătate din contactul cu mediul. Ei par chiar să fie capabili, la fel ca oamenii, să înţeleagă sensul cuvintelor.

Timp de câteva luni, cercetătorii de la Universitatea din Budapesta (Ungaria) au examinat activitatea mentală a treisprezece câini de companie din patru rase diferite. Rezultatul lor, publicat în rubricile revistei Nature: "centrul recompensei este activat doar atunci când sensul cuvintelor rostite coincide cu o intonaţie veselă". Suficient pentru a demonstra că aceștia, câinii noştri, ne înţeleg mai bine decât am crezut până atunci. Totuşi unii câini se clasifică mai inteligenţi decât alţii.

1. Border Collie

Inteligenta cainilor locul 1 Border Collie

Conform clasificării stabilite de psihologul canadian Stanley Coren - atât pe inteligenţa de adaptare la situaţii, inteligenţa muncii, cât şi inteligenţa instinctivă - Border Collie ar fi cel mai inteligent câine. Este un câine de lucru a cărui sarcină, la origine, a fost să îngrijească vitele. El cere doar să fie stimulat, atât fizic, cât şi intelectual. Astăzi, se găseşte adesea în fruntea clasamentului competiţiilor tip "agility". Unii dintre reprezentaţii acestei rase ar putea chiar să identifice 1.022 de cuvinte şi ar avea minim inteligenţa unui copil de 3 ani.

2. Canişul (Pudelul)

Inteligenta cainilor locul 2 Caniche Poodle

Pudelul nu este doar scumpul mamelor şi bunicilor. El este un câine deosebit de inteligent, mereu curios să înveţe lucruri noi. Mai mult, se regăseşte în mod regulat ca o vedetă a spectacolelor de circ. Pudelul se plasează pe locul doi în clasamentul celor mai inteligenţi câini din lume.

3. Ciobănescul German

Inteligenta cainilor locul 3 Ciobanesc german

Oamenii de pretutindeni apreciază în mod deosebit această rasă. Poate pentru că este deosebit de uşor să-l educi. Sau pentru înclinaţia lui de a vrea să-i facă pe plac stăpânului său. Inteligența Ciobănescului German îi permite să acţioneze ca un câine de pază sau de căutare, dar şi ca un bun animal de companie. El este treilea în clasamentul celor mai inteligenţi câini din lume.

4. Golden Retriever

Inteligenta cainilor locul 4 Golden retriever

Pe locul patru în acest clasament, renumitul auriu blănos este câinele ghid şi câinele de asistenţă medicală. Este plin de energie, sportiv, dar blândeţea şi ataşamentul faţă de stăpân îl fac deosebit de uşor de educat.

5. Dobermann

Inteligenta cainilor locul 5 Dobermann

Această rasă germană, care poate uneori suferi de o imagine proastă, apare pe poziţia a cincea în acest clasament al celor mai inteligenţi câini din lume, deseori arătând o mare sensibilitate. Este un bun câine de pază şi apărare.

Articole înrudite