Premierul Ilie Bolojan a prezentat pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul intenţionează să şi-l asume, prin angajarea răspunderii în Parlament, săptămâna viitoare. Obiectivul declarat: reducerea deficitului bugetar şi stabilizarea economiei naţionale.
Pachetul propus include o serie de modificări semnificative ce vor afecta atât cetăţenii, cât şi diverse sectoare economice. Printre cele mai importante se numără:
- Plafonarea veniturilor publice prin îngheţarea pensiilor şi salariilor din sectorul public la nivelul actual până la finele anului 2026.
- Creşterea TVA şi a accizelor. Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) va fi reaşezată la două cote distincte: 11% şi 21%. Cota redusă va fi aplicată în continuare medicamentelor, alimentelor, serviciilor publice esenţiale (apă şi canalizare, apă pentru irigaţii), cărţilor, lemnelor de foc şi energiei termice. Sectorul HORECA este, deocamdată, exceptat de la majorări. În paralel, se anunţă o creştere de 10% a accizelor pentru băuturile alcoolice şi combustibili, precum şi o majorare a accizei pentru ţigări.
- Contribuţii de sănătate pentru pensii mari. Se introduce aplicarea CASS pentru pensiile ce depăşesc pragul de 3.000 de lei.
- Modificări în învăţământ. Norma didactică va fi majorată cu două ore, atât în învăţământul preuniversitar, cât şi în cel universitar.
- Bursele de merit vor fi acordate unui număr limitat de elevi şi studenţi, iar cele sociale vor fi condiţionate strict de criterii sociale.
"Dacă nu am face nimic sau am lungi foarte mult aceste măsuri, ar fi câteva consecinţe care ar însemna intrarea în incapacitate de plată a statului român", a declarat Bolojan. "Creditorii noştri, cei care ne împrumută în prezent şi de care avem nevoie şi în viitor, nu ne-ar mai împrumuta şi nu am putea acoperi cheltuielile statului, inclusiv salariile şi pensiile", a declarat Ilie Bolojan.
De asemenea, accesul la fondurile europene este condiţionat de o reformă fiscală substanţială. "Din 100 de lei care au fost încasaţi din taxele şi impozitele de la cetăţeni, România a cheltuit cam 132 de lei, deci cu 32 de lei în plus, pe care evident că i-a împrumutat. Vă rog să vă gândiţi dacă o familie care ar cheltui în fiecare lună cu 30% mai mult decât veniturile pe care le câştigă cât ar putea rezista şi extrapolaţi această situaţie la nivelul unei ţări şi înţelegeţi în ce situaţie este România."
Guvernul estimează că pachetul va fi adoptat cel târziu marţi, săptămâna viitoare, concomitent cu şedinţa miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană (Consiliul ECOFIN), pentru a asigura implementarea rapidă.
Sursa: AGERPRES