31 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ANAR: 696 de localități sunt alimentate restricționat din sursa de apă
ANAR: 696 de localități sunt alimentate restricționat din sursa de apă
Peste un sfert (26%) dintre secțiunile de monitorizare a debitelor din cele 11 bazine hidrografice se află sub minimumul necesar lunii august, iar acestea nu pot asigura simultan necesarul de apă pentru toate folosințele aflate pe sectoarele de râuri respective, informează Administrația Națională "Apele Române" (ANAR), într-un comunicat de presă transmis, marți, Agerpres.
"Având în vedere situația hidrologică actuală cu regim deficitar, Administrația Națională "Apele Române" a mărit numărul secțiunilor de monitorizare de la nivelul celor 11 bazine hidrografice de la 80 la 120 (de secțiuni de monitorizare). Dintre acestea, în 33 de secțiuni (adică 26% din totalul celor monitorizate), debitele se află sub cel minim necesar lunii august, iar acestea nu pot asigura simultan necesarul de apă pentru toate folosințele aflate pe sectoarele de râuri respective. De aceea, pentru aceste secțiuni, este necesară aplicarea Planului de restricții și utilizare a apei în perioade deficitare. Treptele de avertizare sunt stabilite de către fiecare folosință/operator de apă în parte în funcție de necesități. În funcție de aceste praguri și de bilanțul debitelor pe sector, se impun treptele de avertizare în conformitate cu Regulamentele în vigoare", notează sursa citată.
În acest context, ANAR face în continuare apel la identificarea și adoptarea unor practici corecte în direcția folosirii raționale a resurselor de apă și pe cât posibil a economisirii acestora.
Conform Raportului de monitorizare realizat de către specialiștii de la "Apele Române", precum și de la nivelul Administrațiilor Bazinale de Apă, în prezent, la nivel național, sunt 696 de localități alimentate restricționat din sursa de apă de suprafață și din subteran.
Din acest total, 291 de localități sunt din 24 județe (Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Maramureș, Sibiu, Hunedoara, Alba, Olt, Teleorman, Brașov, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Buzău, Ialomița, Dolj, Gorj și Bihor), iar 405 din foraje/fântâni (din 13 județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Neamț, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Dolj, Hunedoara și Maramureș).
Cele mai afectate de secetă rămân județele din zona Moldovei, în special localitățile mici și satele unde alimentarea este asigurată fie din sursa de apă de suprafață, fie din subteran. Pentru toate celelalte, inclusiv localitățile mari, care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață, rezerva de apă este suficientă, chiar dacă se menține într-un proces de scădere.
Rezerva (strategică) în principalele 40 de lacuri este 3,13 miliarde de metri cubi de apă, față de 3,45 miliarde, cât se înregistra la începutul lunii iulie 2022.
"În prima jumătate a lunii august, Administrația Națională "Apele Române", alături de reprezentanții Hidroelectrica, reușesc să mențină un coeficient de umplere de peste 70%, în principalele 40 de lacuri de acumulare (cu folosință complexă), adică de 71,95%. Debitul Dunării la intrarea în țară a fost în scădere având valoarea de 1.950 mc/s fiind la jumătate față de media multianuală a lunii august (4.300 mc/s). În aval de Porțile de Fier debitele au fost în scădere până la Gruia și pe sectorul Isaccea -Tulcea și în creștere pe sectorul Calafat-Galați", se menționează în comunicat.
Prognoza emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) arată că debitul Dunării, la intrarea în țară, va fi staționar și apoi va fi într-o ușoară scădere, ajungând în data de 15 august în jurul valorii de 1.900 mc/s. La stația hidrometrică de la Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare (de restricții) și mai sunt 0,75 metri (75 cm) până la atingerea treptei II, valoare în jurul căreia va rămâne până în 15 august.
Pe râuri, debitele au fost în general staționare, cu excepția cursurilor de apă din bazinele Crișul Negru, Mureș, Siret (exceptând râurile din bazinul Bârladului unde au fost staționare), cursul Someșului (aval stația hidrometrică Dej), și cursul superior al Prutului, unde au fost în scădere. Totodată, pe cursul Nerei și pe cursul mijlociu și inferior al Timișului, debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării.
De asemenea, debitele medii zilnice se situează, în general, la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30% și 80% din normalele lunare, mai mici (sub 30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele: Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Târnava Mare, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Amaradia, Suceava, Moldova, Bârlad, cursul Tazlăului, cursul superior al Siretului, unii afluenți din bazinul mijlociu și inferior al Oltului și din bazinul superior al Argeșului.
ANAR menționează că, în intervalul anterior, au fost emise trei Atenționări hidrologice pentru fenomene imediate.

Articole înrudite