20 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Comisia Europeană a rezervat 15 milioane de doze de vaccin Moderna, modificat pentru varianta Omicron
Comisia Europeană a rezervat 15 milioane de doze de vaccin Moderna, modificat pentru varianta Omicron
Comisia Europeana a anunțat marți că a rezervat 15 milioane de doze suplimentare din noua versiune de vaccin anti-COVID de la Moderna, modificată pentru varianta Omicron, relatează AFP.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat la jumătatea lunii iunie că a început să examineze această nouă versiune de vaccin, care vizează atât tulpina inițială a SARS CoV-2, cât și pe cea a variantei Omicron, inclusiv sub-variantele care au condus recent la o creștere a infectărilor.
Cu toate acestea, acordul încheiat de Comisia Europeană rămâne suspendat până la unda verde din partea autorităților de reglementare europene, "sub rezerva autorizației de introducere pe piață (în UE) în intervalul de timp care ar permite utilizarea acestor doze pentru vaccinare" în această toamnă și iarnă, potrivit unui comunicat de presă.
Cele 15 milioane de doze fac parte din comanda totală de 460 de milioane de doze către compania Moderna, în numele celor 27 de state membre UE, plasată de către Comisie după declanșarea pandemiei.
La începutul lunii iunie, executivul european a anunțat că a ajuns la un acord cu compania Moderna pentru ca o "parte" din dozele a căror livrare era așteptată în cel de-al doilea trimestru să poată fi livrate abia începând din septembrie, sub forma unor vaccinuri booster adaptate variantelor SARS CoV-2, inclusiv Omicron.
Bruxellesul a anunțat marți că a ajuns la un acord cu Moderna pentru a modifica din nou calendarul, de data aceasta amânând pentru septembrie și în toamnă, apoi în iarnă, furnizarea de doze a căror livrare era programată inițial pentru această vară.
Este vorba despre "a răspunde mai bine nevoilor statelor membre" în această toamnă și iarnă, "când este mai probabil să fie nevoie de stocuri suplimentare pentru campaniile lor naționale (de vaccinare) și pentru îndeplinirea angajamentelor lor de solidaritate internațională", a explicat Comisia Europeană. (sursa Agerpres)

Articole înrudite