02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Şcoala de Economie din Paris pe un eşantion de 19.000 de persoane din 24 ţări europene, 3 europeni din 4 îşi compară câştigurile cu cele ale rudelor şi prietenilor şi, atunci când ale lor sunt mai mici, devin frustraţi, invidioşi şi nefericiţi. Economiştii credeau că, mai mult ca sigur, dificultăţile economice îi fac pe oameni să se mulţumească cu minimul indispensabil, dar nu a fost aşa. Recesiunea, potrivit majorităţii cetăţenilor europeni, ameninţă echilibrul mental al celor care reuşesc cu dificultate să se descurce între un salariu şi altul.
"Continua confruntare cu ceilalţi face ca lumea să pară un loc mult mai puţin fericit şi mai injust, iar a te compara cu prietenii sau rudele este de două ori mai dureros decât să intri în competiţie cu colegii de muncă", a explicat Andrew Clark, şeful echipei de cercetători.
Prin urmare, în timp ce rivalitatea economică la locul de muncă este acceptată şi considerată a fi una dintre regulile jocului, adevărata "neferire" este provocată de confruntarea "fluturaşului" cu cel al membrilor familiei, rudelor şi prietenilor apropiaţi.
Regula este valabilă atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, în egală măsură: ambele sexe au tendinţa de a se informa cu privire la veniturile celor apropiaţi, cu efecte dezastruoase asupra respectului de sine.


Articole înrudite