02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ştiaţi că muzica ascultată în căşti la aproximativ 100 dB echivalează cu a sta la 3 m de un ciocan pneumatic în funcţiune?
“Expunerea la zgomot poate afecta auzul, uneori atât de sever încat poate duce la surditate. Un studiu recent realizat în Marea Britanie a concluzionat că muzica la volum crescut ascultată în căşti o oră pe zi, timp de 5 ani, poate cauza tulburări de auz ireversibile. Acest interval de timp se scurtează dacă ascultăm muzică în căşti mai multe ore pe zi”, spune dr. Corina Mella, medic primar ORL în cadrul CMU.
Dacă muzica este puternică, toate tipurile de căşti sunt nocive. Totuşi, căştile de tip intraauricular sunt mai periculoase decât cele care stau pe pavilionul urechii, arată specialistul CMU, deoarece orientează energia sonoră direct spre timpan, fără a mai permite disiparea acesteia în exterior.
“Puţini tineri realizează că-şi pot afecta auzul doar ascultând muzică, în special muzică pop, emisă de mp3 player sau i-pod la căşti doar o oră pe zi”, arată dr. Corina Mella.
Potrivit specialistului CMU, zgomotul de la locul de munca constituie una din cauzele cele mai frecvente de reducere a auzului, ceea ce a impus o anumită legislaţie privind controalele medicale periodice şi limitatea expunerii sau utilizarea de echipamente de protecţie.
Legislaţia curentă limitează zgomotul maxim la ieşire pentru mp3 playere şi i-pod-uri la 100 dB, dar orice sunete cu intensitate peste 85 dB ascultate în cască este periculos.
În Marea Britanie, Institutul Naţional Regal pentru Surditate apreciază că două din trei persoane utilizează mp3 player-ul la un volum de peste 85 dB, iar în SUA Centrul de Control şi Preventie a Bolilor a arătat că peste 5 milioane de copii şi tineri cu vârste între 5 şi 20 de ani au prezentat tulburări de auz determinate de expunerea la zgomot.


Articole înrudite