04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Facultatea de Inginerie vrea să dea lovitura pe piaţa absolvenţilor de liceu
Facultatea de Inginerie vrea să dea lovitura pe piaţa absolvenţilor de liceu

După ce, luna trecută, Universitatea "Dunărea de Jos" anunţa unirea a două facultăţi (Facultatea de Mecanică şi Facultatea de Ingineria Materialelor şi a Mediului) într-una singură, sub denumirea Facultatea de Inginerie, iată că surprizele plăcute continuă. Cel puţin, în privinţa acestei unităţi de învăţământ superior care şi-a propus să atragă atenţia câtor mai mulţi tineri interesaţi de studii universitare dar şi să interacţioneze continuu cu studenţii săi pentru a-i pregăti să îşi găsească un job ca inginer, la finalizarea studiilor.

Proiect educaţional unic de pregătire pentru „boboci”

Conducerea Facultăţii de Inginerie, de altfel foarte inventivă, se pare că este conectată la realitatea studenţească, dar şi la concurenţa de pe piaţa universitară. Plecând de la statisticile sumbre privind educaţia care arată că rata abandonului şcolar printre studenţii de anul I este de circa 40%, un proiect educaţional unic în mediul universitar (cel puţin la Galaţi, din câte ştim noi) a prins contur în cadrul acestei facultăţi. Un număr de 100 de "boboci" (studenţii admişi de anul I) vor beneficia de meditaţii gratuite la cele trei materii de bază din programa de studiu: matematică, fizică şi chimie. În plus, cei care vor frecventa aceste meditaţii vor primi şi câte 350 de lei, bursă suplimentară pentru înscrierea în proiect, timp de 4 luni.
"Proiectul este în parteneriat cu Universitatea Politehnică Bucureşti. Ştim că mulţi elevi ar dori să devină ingineri, dar nu au curajul să dea la facultate din cauza acestor obiecte. Departajarea studenţilor se va face în baza unui test", a explicat prodecanul facultăţii, prof. univ. dr. Ştefan Baltă, secretar al comisiei de admitere, într-o conferinţă de presă.
S-a ales varianta acestor meditaţii gratuite în primul semestru de studii deoarece în primul an se fac toate cele trei materii (matematica, fizica şi chimia) şi, cum se ştie, în domeniul ingineresc cel mai greu e în anul I. Şi ca pregătirea viitorilor ingineri să fie completă, conducerea Facultăţii de Ştiinţe din Galaţi mai are o iniţiativă cu valoare de unicat: în semestrul al doilea studenţii vor face cursuri de pregatire în comunicare, redactare de proiecte şi prezentare personală pe piaţa muncii.

Avantaje educaţionale şi remunerare în practică pentru viitorii ingineri

Totodată, pentru admiterea din acest an, ca urmare a fuzionării celor două unităţi universitare, Facultatea de Inginerie pune la dispoziţie nu mai puţin de 263 de locuri pentru cele 7 domenii de studiu, iar ca un prim avantaj al unirii facultăţilor, un candidat plăteşte o singură taxă de înscriere. Un alt avantaj este interactivitatea studiilor. Viitorii studenţi se pegătesc în mod real deoarece activitatea de practică, inclusă din 2014 în programele de studii în anii II şi III, are loc la potenţialii angajatori, iar cursurile se desfăşoară în raport cu cerinţele angajatorilor.
Prof. univ. dr. Elena Scutelnicu, prodecan al Facultăţii de Mecanică, a ţinut să sublinieze unele avantaje: "Aş vrea să subliniez sprijinul constant şi crescut în ultimul an al companiilor locale legat de activitatea de practică. Aceste companii sunt interesate în a pregăti absolvenţi care să se adapteze rapid la cerinţele de pe piaţa muncii şi, de asemenea, să se desfăşoare activitatea de practică în foarte bune condiţii. Vreau să transmit un semnal pozitiv absolvenţilor de liceu, în special absolvenţilor de licee tehnice, legat de interesul crescut al angajatorilor faţă de absolvenţii facultăţilor de inginerie”.
Pe lângă numeroasele convenţii de practică remunerată pe care facultatea anunţă că le are cu companii diverse, reprezentanţii instituţiei educaţionale subliniază şi importanţa derulării proiectelor prin programul POSDRU, care permite studenţilor să îşi îmbunătăţească, dar şi să obţină noi competenţe privind abilităţile practice. "Am mai observat o intensificare a cererii de ingineri pe piaţa muncii şi acest lucru se poate demonstra prin vizitarea site-urilor agenţiilor judeţene de ocupare a forţei de muncă. Chiar şi în zona noastră, în care se ştie că industria a consemnat un regres semnificativ în ultimii ani, se constată un interes crescut al angajatorilor pentru inginerii noştri", a mai declarat prodecanul facultăţii.


Articole înrudite