17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Noi nu suntem moldoveni, noi suntem cu toţii români şi vorbim limba română!”
„Noi nu suntem moldoveni, noi suntem cu toţii români şi vorbim limba română!”

Deputatul PLD Ion Butmalai, din Republica Moldova, raionul Cahul, parlamentarul prezent la vama Oancea, judeţul Galaţi, cu ocazia "Podului de vize" (eveniment istoric despre care şi Monitorul de Galaţi a scris) a readus în atenţia publică, zilele trecute, la Cahul, în cadrul ceremoniei organizate cu ocazia inaugurării bustului poetului Grigore Vieru, apartenenţa de drept a cetăţenilor de peste Prut: români care vorbesc limba română.
„Istoria neamului, istoria românilor de pretutindeni, nu o poate şterge nimeni. Aici, la Cahul, regiunea de sud a Basarabiei, vreau să vă spun, se întâmplă lucruri minunate. Vreau să le spun celora care ne poreclesc moldoveni, că noi nu suntem moldoveni: noi suntem cu toţii români şi vorbim limba română!”, a menţionat, printre altele, în discursul său, Ion Butmalai.
Facem precizarea că duminică, 6 iulie, în parcul central din Cahul, care îi poartă numele, a fost inaugurat bustul marelui poet Grigore Vieru (la iniţiativa Institutului Cultural Român), moment comemorativ care a deschis manifestările prilejuite de Zilele Oraşului Cahul.
În faţa celor peste 200 de participanţi la eveniment, primarul oraşului Cahul, Petru Burlacu, a mulţumit iniţiatorilor cu o scurtă declaraţiei în amintirea marelui poet: „Personalitate notorie în panteonul valorilor naţionale, Grigore Vieru îşi are nemurirea sa. El este conştiinţa noastră veşnică, întrebătoare şi tremurătoare pentru destinul ce ni-i dat. Poet al patriei şi patriotismului, poet al dragostei şi al visului, al păcii şi frăţiei, al copilului şi copilăriei. Copii moldoveni au mare noroc de a creşte cu poveştile Creangiene şi poeziile lui Grigore Vieru”.
Opera realizată reprezintă un bust cu soclu de peste trei metri înălţime, sculptură executată de sculptorul local Ion Zderciuc şi edificată cu suportul financiar al locuitorilor oraşului Cahul (după o colectă publică demarată în 2011), a sprijinului Institutului Cultural Român, Consiliului Raional şi a Consiliului orăşenesc Cahul. Potrivit declaraţiilor oficiale, noua sculptură va fi punctul de pornire a unei "Alei a personalităţilor" ce va fi amenajată în Parcul "Grigore Vieru" din Cahul.
Momente importante din viaţa şi personalitatea poetului au evocat şi reprezentanţii oficiali ai României: Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, acad. Valeriu Matei, directorul ICR „Mihai Eminescu” la Chişinău, dar şi Irina Păcureţu, reprezentantul Consulatului României la Cahul. Oficialii români au subliniat că înălţarea bustului este semnul recunoştinţei faţă de activitatea unui mare român şi de asemenea, un simbol al susţinerii de care se bucură proiectele din Basarabia din partea României. S-a subliniat de asemenea dimensiunea naţională şi universală a operei lui Grigore Vieru care l-a transformat într-un vârf al generaţiei poetice a anilor ’60 şi de aceea acest monument este şi un monument al limbii române.
„Ne bucurăm mult că poetul care a plecat de aici, de la Cahul, din lumea aceasta, în lumea celor drepţi, este astăzi aici cu noi, şi spiritul şi îngerul lui Grigore Vieru planează astăzi deasupra oraşului Cahul. El totdeauna a iubit şi a ţinut la Republica Moldova şi la neamul românesc”, a declarat şi Avram Micinschi, preşedintele raionului Cahul.
La final, mai trebuie amintit faptul că sculpturi ale marelui poet au mai fost inaugurate în mai multe oraşe româneşti, în decursul vremii. Cea mai impresonantă dintre ele, cea de la monumentul funerar al poetului Grigore Vieru, a fost dezvelită anul trecut, în Cimitirul Central din Chişinău, de Ziua Limbii Române. Sculptura, instalată la dorinţa rudelor, îl reprezintă pe Grigore Vieru în tinereţe. Monumentul este din bronz, are 3 metri înălţime şi a fost realizat de sculptorul Constantin Constantinov. La inaugurarea lucrării au participat preşedintele Nicolae Timofti şi premierul Iurie Leancă.


Articole înrudite