02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Planuri de evacuare şi restricţie de circulaţie de Dunăre
Planuri de evacuare şi restricţie de circulaţie de Dunăre
Valea Oraşului, cartierul Barboşi şi fermele din zona Bădălan sunt locurile unde există cel mai mare pericol de inundaţii în judeţul Galaţi, unde, de vineri de la ora 16 şi până sămbătă la ora 16 este cod portocaliu de inundaţii. Pentru aceste cartiere s-au făcut planuri de evacuare.
”Împreună cu Direcţia de Sănătate Publică se face identificarea persoanelor bolnave şi/sau imobilizate, a bătrânilor singuri şi gravidelor, acestea fiind categoriile de populaţie care vor fi primele evacuate în caz de inundaţii. În Valea Oraşului pot apărea inundaţii fie din pricina ploii torenţiale - canalizăriile neputând face faţă peste tot - fie din pricina nivelului crescut al Dunării. Pentru cei ce urmează a fi evacuaţi avem circa 400 de locuri de cazare la liceele de Marină, „Radu Negru”, Seminarul teologic şi Căminul de noapte. Aici hrana va fi asigurată de la cantina socială, unde s-au aprovizionat din timp. În zona Bădălan s-au scos substanţele otrăvitoare gen pesticide din zonă şi persoanele ce lucrau acolo la ferme sau aveau stupi au fost prevenite de riscul mare de inundaţii. La fel şi în zona caselor de vacanţă de la Barboşi”, a precizat lt. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi.
Toate structurile Ministerului de Interne din zonă dar şi cele de la nivelul SGA şi al autorităţilor locale sunt în stare de alertă. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează  toate punctele slabe. Pe Dunăre, pe raza portului Galaţi, circulaţia este restricţionată la 8 km/h, la limita minimă de guvernare a navelor, pentru a se evita producerea de valuri şi perturbarea activităţii. Pe 25 iunie, la ora 14, Dunărea avea 623 cm, urmînd a ajunge sâmbătă la 630. Tendinţele Prutului şi Siretului sunt de asemenea de creştere. Debitul evacuat din acumularea Movileni pe râul Siret este de 1.400 mc/s iar din acumularea Stânca Costeşti de la Prut debitul e mărit de la 176 mc/s la 420 mc/s.

Lupta cu apa

Pe străzile din Valea Oraşului, maşini de la ISU, cu motopompe, dar şi de la Apă Canal, scoteau apa acumulată în canalizări de la ploaia torenţială. În zone în care apa era din Dunăre, cum era cea de la intersecţia străzilor Farului şi Vasile Lupu, mare lucru nu se putea face. Locuitorii, care de abia ce au fost inundaţi acum o săptămână, au ieşit să îşi cureţe canalizările ca să nu se inunde iar. Oamenii erau însă supăraţi foc pe Primărie, şi nu pentru că ar putea fi acum inundaţi, ci deoarece de la inundaţiile trecute nu a venit nimeni pe la ei să îi întrebe de sănătate şi să îi îndrepte undeva unde să li se plătească paguba făcută de ape în case.
”Ce să mai zic... Ne-a inundat acum o săptămână, iar acum zic că vine iar apa. Nici atunci nu a venit nimeni de la Primărie, sigur nici acum nu or să vină. De plecat... ce să zic... Nu am auzit nimic de evacuare. Dacă apa ajunge la geamul casei, om pleca, dacă nu... nu ”, spunea Eugenia Teleagă.


Articole înrudite