20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
RO-ALERT! Urşi văzuţi la Făurei, Brăila - UPDATE + FOTO/VIDEO
RO-ALERT! Urşi văzuţi la Făurei, Brăila - UPDATE + FOTO/VIDEO

UPDATE: La ora 17.15 s-a transmis mesaj RO-Alert pentru UAT Jirlău și Galbenu, cu privire la prezența unor urși pe DJ 203 în zona podului care traversează râul Buzău pe raza localității Jirlău (foto jos 👇).

❗️În acest moment la fața locului se află patru echipaje ale IJJ Brăila cu o cameră cu termoviziune și un dispozitiv de vedere pe timp de noapte, trei echipaje ale IPJ Brăila cu o cameră cu termoviziune, un echipaj SMURD de la ISU Brăila, echipe de voluntari din cadrul UAT Jirlău și un medic veterinar din localitatea Făurei. În zonă se deplasează Prefectul județului Brăila, Iulian Timofei, inspectorul șef al ISU Brăila, colonel Ion Cristian, și prim-adjunctul inspectorului șef al IJJ Brăila, colonel Paraschiv Gabriel-Nicolae (video jos 👇).

Vom reveni!

Imagini de la căutări, mai jos❗️👇

***

S-a dat alarma în judeţul Brăila după ce un mecanic de tren ar fi văzut urşi în zona Făurei-Sat. Ar fi vorba de o ursoaică cu pui.

În cursul acestei dimineţi, prefectul judeţului Brăila, Iulian Timofei a convocat în şedinţă reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dunărea Brăila, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila, precum şi Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Cu această ocazie au fost prelucrate cu aceştia prevederile legislaţiei aplicabile în astfel de situaţii, mai exact prevederile OUG nr. 81/2021 - privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Încă de aseară, efectivele MAI patrulează şi monitorizează zona în care a fost semnalată prezenţa animalelor. Instituţia Prefectului Judeţul Brăila a solicitat primăriilor Făurei, Surdila Greci, Surdila Găiseanca, Jirlău, Vişani, Galbenu şi Mircea Vodă punerea în aplicare a măsurilor şi obligaţiilor ce le revin potrivit procedurii prevăzute de actul normativ amintit”, transmite Prefectura Brăila.

Astfel, mecanicul unui tren a zărit în miez de noapte cum o ursoaică şi puii treceau calea ferată. Urşii au fost văzuţi în localitatea Făurei-Sat din comuna Surdila-Greci, în câmp. S-a dat mesaj RO-ALERT în Surdila-Greci şi autorităţile de acolo şi din oraşul Făurei, aflat cel mai aproape, au început căutările care au fost reluate şi dimineaţa.

Undeva în jurul orei 12 noaptea s-a primit pe RO-ALERT atenţionarea, s-a semnalat prezenţa unui urs, din ce înţeleg, un mecanic de locomotivă ar fi văzut o ursoaică cu doi pui pe calea ferată şi chiar am înţeles că a fost nevoit să oprească cumva locomotiva că să nu accidenteze ursoaica. Imedat am început să luăm măsuri, să căutăm, dar nopatea nu am găsit nimic, acum am reluat căutările. Sperăm să nu avem o problemă, să existe într-adevăr, să se confirme cumva prezenţa ursului şi să nu ne facă probleme în zonă, cetăţenilor. Eu nu am auzit de urşi în zona noastră”, a spus Ionel Meiroşu, primarul comunei Surdila-Greci.

Oamenii au fost înştiinţaţi de către autorităţi, care au mers prin sat pentru a-i informa ce ar trebui să facă dacă văd animalele. „Ne-am speriat când am primit RO-ALERT. Noi şi venim noaptea singure, că venim de la fabrica din Brăila. Da, ne-am temut, dar noi de urs aici la noi nu am auzit niciodată”, spunea o săteancă.

Vânătorii din judeţul Brăila spun că e prima oară când aud de prezenţa unui urs în judeţ. „Din experienţa noastră, specia urs nu a fost semnalată pe raza judeţului Brăila, nu avem cote de recoltă pentru a interveni la specia respectivă. Ar fi prima oară, prima oară în istoria AJVPS Brăila când auzim de prezenţa unui urs în zona de câmpie, în zona administrată, gestionată de noi”, a precizat Florin Ţarălungă, preşedinte AJVPS Brăila.

Biologii spun că există însă explicaţii. „E surprinzător, însă studiile de monitorizare a populaţiilor arată că numărul acestora este în creştere şi şi datorită acestui lucru indivizii caută hrană, intrând în competiţie, îşi măresc arealul şi ajung în zone unde ursul nu ar trebui să existe, iată că a apărut la Făurei”, a menționat Cecilia Şerban, biolog, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi.

La nivelul Prefecturii Brăila s-a constituit un Comitet pentru Situaţii de Urgenţă pe acest caz. Până când se va lămuri întreaga poveste, localităţile din zona unde au fost văzuţi urşii rămân în alertă şi avertizează populaţia şi chiar se vor împărţi afişe pentru a învăţa oamenii ce au de făcut dacă întâlnesc animalele. FOTO, mai jos!

  • Galerie Video:
    • Video File:
  • Galerie Foto:

Articole înrudite