24 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
STOP incendiilor de vegetaţie uscată!
STOP incendiilor de vegetaţie uscată!

În ultima perioadă, acţiunile de igienizare derulate de cetăţeni în scopul pregătirii terenurilor pentru lucrările de primăvară, au condus la creşterea semnificativă a incendiilor la vegetaţia uscată, întreţinute adesea şi de vântul puternic.
"De la începutul anului 2023, pe raza al judeţului Tulcea, au fost  înregistrate 34 de incendii de vegetaţie uscată şi palustră, în urma cărora a fost afectată o suprafaţă de aproximativ 460 ha.
Nu de puţine ori, aceste incendii se manifestă violent şi se extind rapid la locuinţe, provocând pagube materiale majore şi pierderi de vieţi omeneşti. Pentru a putea fi lichidate, pompierii militari depun eforturi considerabile, deseori fiind puşi în pericol deoarece astfel de incendii sunt imprevizibile, flăcările putându-şi schimba direcţia de la o secundă la alta.
Totodată, atragem atenţia că această practică de toaletare a terenurilor prin incendiere, are efecte nefaste asupra solului anihilând substanţele nutritive şi distrugând microorganismele care oferă fertilitate pământului.
În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Delta al judeţului Tulcea face apel la responsabilitatea şi la simţul civic al cetăţenilor pentru a stopa astfel de acţiuni necugetate care pot avea urmări grave pentru viaţa locuitorilor, a habitatelor naturale şi a bunurilor materiale.
În această perioadă, personalul din cadrul Inspecţiei de Prevenire a intensificat acţiunile de informare şi control, cu precădere pe această linie, a reducerii numărului de incendii produse la vegetaţia uscată.
Reamintim încă o dată cetăţenilor că incendierea vegetaţiei uscate, palustre şi a resturilor menajere este un gest iresponsabil şi este STRICT INTERZISĂ, dacă nu se impune în cazul prevenirii răspândirii unor boli sau dăunători specifici, iar sancţiunile prevăzute de lege sunt aspre şi pot ajunge chiar şi la oprirea plăţii subvenţiilor de către APIA", atrag atenţia pompierii.


Articole înrudite