24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Transplant de ficat la un pacient cu cancer, în premieră, la Institutul Fundeni
Transplant de ficat la un pacient cu cancer, în premieră, la Institutul Fundeni
Prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, a efectuat în premieră în ţara noastră un transplant hepatic la un pacient de 46 de ani, care are cancer colorectal cu metastaze hepatice.
''În mod obişnuit, nu se face transplant hepatic pentru asemenea indicaţii, de care ar beneficia foarte mulţi pacienţi, mii de pacienţi cu metastaze hepatice cu cancer colorectal, deoarece există posibilitatea ca, după operaţia de transplant, boala neoplazică să disemineze. De aceea, indicaţiile trebuie făcute cu foarte multă precauţie. În cazul nostru, este pentru prima oară când se face un transplant cu o asemenea indicaţie'', a precizat profesorul Irinel Popescu. Potrivit acestuia, argumentele care au stat la baza acestei indicaţii sunt multiple. În primul rând, s-a ţinut seama că pacientul este o persoană tânără, care are restul organelor sănătoase. În al doilea rând, pacientul are boala limitată la ficat. În acest sens, pacientul a fost monitorizat mai multe luni, având toată documentaţia că nu există boală în afara ficatului. În al treilea rând, s-au schimbat protocoalele de imunosupresie. În prezent, sunt protocoale care, faţă de cele anterioare, au şi o activitate antitumorală. Este vorba despre Sirolimus care este imunosupresor, cu activitate antitumorală. Folosirea acestui imunosupresor dă speranţe că va împiedica apariţia unei recidive. În al patrulea rând, este experienţa câştigată prin tratamentul cancerului primar al ficatului.
''Am transplantat şi cazuri de hepatocarcinom, şi de colangiocarcinom, cu rezultate foarte bune până în prezent, pentru majoritatea pacienţilor'', a menţionat profesorul Irinel Popescu.
Specialistul a adăugat că există experienţă pozitivă acumulată în Norvegia în ceea ce priveşte indicaţia transplantului metastazei în cancerul colorectal.
''Astfel, acumularea experienţei noastre cu cea internaţională, precum şi progresele efectuate în domeniul chimioterapiei creează premizele extinderii indicaţiei transplantului şi în această afecţiune'', a explicat realizatorul primului transplant hepatic din România.
Profesorul Irinel Popescu este de părere că asemenea intervenţii chirurgicale vor mai fi efectuate, pe măsură ce va creşte experienţa pe plan internaţional.
''Deşi, deocamdată, nu este o indicaţie de rutină, în viitor, va fi'', apreciază profesorul Irinel Popescu.
Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ opt ore, evoluţia post transplant a pacientului fiind favorabilă.
Aceasta este cel de-al cincilea transplant hepatic realizat, de la începutul anului, de profesorul Irinel Popescu.


Articole înrudite