29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un tânăr profesor gălăţean (şi fost jurnalist) a cules lauri la BOOKFEST
Un tânăr profesor gălăţean (şi fost jurnalist) a cules lauri la BOOKFEST

Una dintre cărţile de referinţă, din cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest, de anul acesta, a fost lucrarea ştiinţifică „Pamfil Şeicaru”, scoasă de un tânăr profesor, cercetător şi cadru didactic al Universităţii "Danubius" din Galaţi, Fănel Teodoraşcu. Nominalizat printre "Titlurile Zilei", eveniment care a scos în evidenţă noutăţile literare de luat în seamă, dar şi cele mai apreciate cărţi de organizatorii târgului literar, volumul este o cercetare asupra vieţii şi carierei jurnalistice a fondatorului trustului de presă „Curentul”, controversatul om de presă care a făcut senzaţie în anii dintre cele două războaie mondiale, Pamfil Şeicaru.
„Obiectivul supraordonator al lucrării este acela de a acoperi petele albe din biografia gazetarului şi din exegeza scrisului său şi de a restitui o imagine complexă a temutului publicist. Pentru realizarea acestei lucrării au fost utilizate cele mai credibile date oferite de exegeza existentă, dar nu au fost ocolite nici documentele memorialistice, operele ficţionale care l-au transformat pe Şeicaru în personaj, sursele subiective sau chiar «oralitatea» aferentă subiectului abordat", ne-a declarat autorul, entuziasmat de expunerea publică nesperată.
De altfel, lucrarea reprezintă mare parte a tezei de doctorat a tânărului profesor din Galaţi (elaborată de Fănel Teodoraşcu sub conducerea ştiinţifică a prof. univ. dr. Paul Dugneanu, în domeniul fundamental Ştiinţe umaniste, domeniul de doctorat Filologie şi susţinută, anul trecut, la Universitatea Ovidius) prezentată public în 2013, sub titlul “Pamfil Şeicaru – un demon al pamfletului”.
Vizibil emoţionat, autorul gălăţean a prezentat, pentru cei interesaţi, câteva fragmente reprezentative din volumul său, subliniind, încă o dată, valoarea renumitului publicist român, din secolul trecut. „Rezultatele muncii lui Pamfil Şeicaru sunt surse de inspiraţie pentru numeroşi ziarişti români ai timpurilor în care trăim, care încearcă să ocupe atât în viaţa culturală, cât şi în cea politică un rol la fel de important ca acela deţinut de creatorul ziarului Curentul în anii dintre cele două războaie mondiale”, a ţinut să sublinieze Fănel Teodoraşcu, care a activat şi el în presa gălăţeană, timp de câţiva ani, după terminarea Facultăţii de Ştiinţe Politice, din Bucureşti.
„Numele lui Pamfil Şeicaru mai reprezintă un mister pentru mulţi români, deşi ne aflăm la o distanţă de mai bine de trei decenii de la trecerea gazetarului la cele veşnice. Această stare de fapt pare să aibă mai multe cauze. În opinia noastră, cea mai importantă dintre ele este eticheta de duşman al poporului ce i-a fost atribuită lui Pamfil Şeicaru de către reprezentanţii regimului comunist din România. În perioada cuprinsă între iunie 1945, când Tribunalul Poporului îl condamnă la moarte pe fostul director al ziarului Curentul, şi decembrie 1989, cel care îndrăznea să rostească măcar numele ziaristului devenea în mod automat un paria. Evenimentele politice de la sfârşitul anilor ’80 au stat la baza apariţiei cadrului necesar pentru ca repararea nedreptăţilor ce i-au fost făcute gazetarului să poată fi realizată. Începând cu anul 1990, editurile au avut libertatea de a scoate pe piaţă lucrări a căror publicare fusese interzisă până atunci. Acestea îl pun pe Şeicaru într-o nouă postură, ceea ce impune realizarea unei analize corecte a operei celui care a fost fondatorul unora dintre cele mai influente gazete ce au funcţionat în spaţiul jurnalistic românesc”, se mai menţionează în volumul tânărului profesor din Galaţi. În acelaşi timp, el nu a uitat să amintească despre faima „proastă” pe care Pamfil Şeicaru a avut-o, la vremea respectivă, printre confraţii din breasla jurnalistică românească interbelică:„Pamfil Şeicaru este cunoscut publicului român în special pentru presupusele şantaje comise de el în epoca interbelică. Faima de şantajist a gazetarului ia naştere în anii dintre cele două războaie mondiale, dar ea este puternic consolidată de aparatul de propagandă al regimului comunist instaurat în România după ocuparea ţării de către trupele Rusiei sovietice. Perioada de maximă glorie jurnalistică a lui Pamfil Şeicaru începe în anul 1928, când gazetarul îşi creează propriul ziar – Curentul, iar stilul tăios şi direct îi aduc ziaristului, într-un timp scurt, adeziunea unui număr impresionant de cititori. Pe măsură ce succesul jurnalistic devine evident, îl însoţesc criticile aspre ale unor colegi de breaslă: este etichetat drept un individ dominat de interese mercantile, un profitor şi un ins dubios din perspectivă etică.”
Cea de-a IX-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest a avut loc între 28 mai şi 1 iunie, la complexul Romexpo din Bucureşti, unde zecile de edituri prezente au pregătit o ofertă bogată de evenimente pentru persoanele pasionate de literatură.


Articole înrudite