16 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aproape jumătate dintre adulţi prezintă antecedente de simptome osteoarticulare sau anomalii musculo-scheletice evidenţiabile prin examen clinic, 10% din populaţie prezentând un grad de handicap motor din cauza acestor afecţiuni netratate, a declarat într-o conferinţă de presă preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, prof. dr. Ruxandra Ionescu.
"Tot mai mulţi tineri, adulţi şi chiar copii sunt afectaţi de bolile reumatice. Din cauza interesării unor grupe active de populaţie, bolile reumatismale prezintă un impact socio-economic major, cu costuri semnificative", a susţinut Ionescu, care a explicat că reumatismul poate fi considerat "un coş în care sunt o mulţime de boli".
La rândul său, preşedintele Ligii Române contra Reumatismului, conf. dr. Cătălin Codreanu, de la Centrul de Boli Reumatismale "Dr. Ioan Stoia" din Bucureşti, a spus că dincolo de cifre statistice sunt oameni, sunt drame ale pacienţilor, vieţi distruse, cariere întrerupte, părinţi care nu se mai pot juca cu propriii copii sau care nu-i mai pot întreţine.
"În România există aproximativ 200.000 de persoane diagnosticate cu artrite. Aceste afecţiuni pot debuta la vârsta de 30-35-40 de ani. Netratate, pot duce la distrucţia articulaţiilor şi incapacitate de a-şi folosi articulaţiile. Există şi risc de mortalitate, care se produce din cauza complicaţiilor polisistemice. Avem metode care pot recunoaşte boala foarte devreme. În România avem la îndemână toate metodele de diagnostic", a susţinut conf. dr. Cătălin Codreanu.


Articole înrudite