18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A fost aprobat vaccinul împotriva virusului care provoacă bronşiolita
A fost aprobat vaccinul împotriva virusului care provoacă bronşiolita

Statele Unite ale Americii au decis aprobarea primului vaccin împotriva virusului respirator sinciţial (VRS), responsabil de bronşiolită şi de zeci de mii de decese în fiecare an, relatează AFP.
Vaccinul Arexvy, dezvoltat de gigantul farmaceutic britanic GSK, a primit autorizaţia din partea Agenţiei pentru Medicamente din Statele Unite (FDA) pentru adulţii cu vârsta de 60 de ani şi peste, informează News.ro.
Acest lucru reprezintă „un succes semnificativ de sănătate publică în prevenirea unei boli care poate fi fatală”, a spus oficialul FDA, Peter Marks, într-un comunicat.
Săptămâna trecută, acelaşi vaccin a primit un aviz favorabil din partea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA). Decizia finală a Comisiei Europene este aşteptată în următoarele luni.
VRS este un virus foarte răspândit şi foarte contagios, cel mai bine cunoscut pentru că provoacă bronşiolită (infecţia bronhiilor mici) la copii mici în timpul iernii. Dar afectează şi adulţii şi poate fi periculos pentru bătrâni atunci când degenerează într-o infecţie respiratorie (bronşiolită sau pneumonie).
Potrivit autorităţilor sanitare din SUA, acest virus provoacă decesul a între 6.000 şi 10.000 de persoane cu vârsta de 65 de ani şi peste în Statele Unite în fiecare an şi între 60.000 şi 160.000 de spitalizări.
În fiecare iarnă, bronşiolita este în centrul atenţiei, dar despre aceasta s-a vorbit în mod deosebit anul trecut, în contextul încheierii izolărilor legate de Covid-19, şi deci al circulaţiei crescute a virusurilor.
Statele Unite şi Europa au fost deosebit de puternic afectate, în special bebeluşii, care au evitat să fie expuşi în timpul pandemiei de Covid.
La sfârşitul anului 2022, Uniunea Europeană a aprobat şi un tratament preventiv pentru bronşiolită dezvoltat în comun de AstraZeneca şi Sanofi. Destinat sugarilor, nirsevimabul nu este strict vorbind un vaccin, ci funcţionează preventiv.


Articole înrudite