24 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Nissan Arya a fost desemnată „Maşina Electrică a Anului 2023” în România
Nissan Arya a fost desemnată „Maşina Electrică a Anului 2023” în România

Competiţia Nissan „Best Electric Car” şi-a desemnat câştigătorul. Nissan Arya a fost desemnată „Maşina Electrică a Anului 2023” în România. În cadrul aceluiaşi eveniment, Primăria municipiului Galaţi a obţinut premiul pentru cea mai bună infrastructură electrică verde din ţară, conform rezultatelor competiţiei „Best Electric Car”.
„Zi de zi creşte numărul maşinilor electrice vândute în toată lumea, nu doar în România. Am fost săptămâna trecută în Suedia şi am văzut ce înseamnă mobilitate electrică în transportul de bunuri, care este următoarea etapă a electrificării mobilităţii. Direcţia este foarte clară: Pactul Verde European înseamnă o mobilitate durabilă, o mobilitate electrică în Europa şi trebuie să ne pregătim pentru acest lucru. (...) Avem programe de finanţare care vizează transformarea mobilităţii într-o mobilitate electrică şi nu gândim aceste programe pe termen scurt. (...) Personal, am avut ocazia să văd cele mai frumoase maşini electrice an de an şi un pic mai mult, recunosc, pentru că am avut posibilitatea să mai şi testez câteva modele o zi - două zile, în funcţie de posibilităţi. Dacă analizăm, în ultimii cinci ani, din evoluţia acestui fenomen pe piaţa naţională şi pe pieţele mondiale, cifrele sunt şocante, sunt incredibile. În România a ajuns de la 300 şi ceva de maşini, în 2017, la peste 11-12.000 de maşini, în 2022”, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, la evenimentul de premiere a câştigătorului competiţiei „Best Electric Car”.
În cadrul evenimentului de premiere au mai fost acordate următoarele distincţii: Premiul „Best Electric Range” - pentru BMW i7, Premiul „Best Electric Consumption” - pentru Kia e-Niro, Premiul „Best Electric Tech” - pentru BMW i7 şi Premiul de popularitate - pentru VW ID.Buzz.
Pe lista finalistelor competiţiei din acest an s-au aflat şapte modele auto electrice: Audi Q8 e-tron, BMW i7, Cupra Born, Kia e-Niro, Nissan Ariya, Toyota bZ4X şi VW ID.Buzz.
Automobilele selectate pentru finală au fost expuse în parcarea din faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, iar anterior au fost testate de către juriul format exclusiv din 14 profesionişti în jurnalismul auto, care acoperă toate titlurile relevante din domeniu, pe parcursul a patru zile, pe traseul Bucureşti - Iaşi - Bucureşti.

Despre Nissan Arya

Potrivit site-ului oficial al competiţiei „Best Electric Car”, Nissan Arya este construită pe noua platformă CMF-EV a alianţei, utilizată şi la Megane E-Tech, fiind primul model al unei noi ere pentru Nissan.
Ariya este un SUV-coupe cu o lunetă plonjată şi un eleron în acoperiş cu două fante, pentru curgerea lină a aerului. Grila V-Motion de la Nissan a fost reinterpretată în segmentul electric şi este foarte expresivă graţie farurilor subţiri şi semnalizatoarelor în formă de bumerang, care încadrează grila neagră închisă a radiatorului.
Planşa de bord este minimalistă şi nu mai există niciun buton fizic, în afară de cel rotativ pentru volum. Indicatoarele de bord virtuale afişate pe ecranul de 12,3 inci, cu grafică similară cu cea de la Qashqai şi ecranul sistemului multimedia cu aceeaşi diagonală oferă toate informaţiile necesare.
Comenzile climatizării sunt incluse în ecranul tactil, dar Nissan a luat în calcul şi un acces uşor la acestea, aşa că principalele comenzi ale climatizării sunt dublate şi pot fi accesate şi direct de pe suprafaţa tactilă, care imită perfect lemnul natur, de sub ecranul multimedia, şi sunt şi iluminate, fiind foarte vizibile.
Ariya vine cu opţiunea a trei motorizări: 218 CP (baterie de 63 kW), 242 CP (baterie de 87 kW) sau două configuraţii e-4orce (tracţiune integrală) de 306, respectiv 394 CP.
Autonomia medie a autovehiculului este de peste 525 km.
La ediţia din 2022 a „Best Electric Car” câştigător a fost modelul Renault Megane E-Tech Electric.


Articole înrudite