Obezitatea la fete provoacă o pubertate precoce

 
Vineri, 15 Noiembrie 2013 02:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Obezitatea este factorul cel mai probatoriu al unei pubertăţi precoce la fete, care în prezent survine la reprezentantele rasei albe mai devreme ca înainte, dezvăluie un studiu realizat de oameni de ştiinţă americani, informează cotidianul belgian La Libre Belgique.
„Acest studiu sugerează că pediatrii ar trebui probabil să redefinească vârstele de pubertate precoce şi tardivă la fete”, estimează coordonatorul studiului, medicul pediatru Frank Biro, de la secţia de medicină a adolescenţei din cadrul Spitalului de Copii din Cincinnati (statul Ohio). „O maturitate avansată la fete are implicări clinice importante atât la nivelul psihico-social, cât şi biologic”, explică acesta.
Fetele care au o maturitate precoce prezintă riscul de a se confrunta cu numeroase probleme precum lipsa de încredere în sine, depresia, eşecul şcolar şi comportamente asociale, precizează pediatrul. De asemenea, o pubertate precoce creşte riscul obezităţii, hipertensiunii şi mai multor tipuri de cancer, între care cel mamar şi ovarian.
Autorii studiului au monitorizat 1.239 de fete în spitale din regiunea San Francisco, la Cincinnati şi New York, pentru a determina debutul pubertăţii acestora. Ei au măsurat dezvoltarea pieptului lor şi impactul pe care acest fenomen îl are asupra indicelui masei corporale, în funcţie de rasă şi originea etnică. Participantele aveau vârste între 6 şi 8 ani la începutul studiului şi au fost monitorizate în mod regulat din 2004 până în 2011.
Oamenii de ştiinţă au folosit criteriile stabilite pentru evoluţia pubertăţii, între care cele cinci stadii de creştere a sânilor. Ei au constatat că vârstele de apariţie a pubertăţii, indicate de dezvoltarea pieptului, variau în funcţie de rasă, de indicele masei corporale şi de locul geografic.
În prezent, dezvoltarea sânilor începe la fetele din rasa albă la vârsta medie de 9,7 ani, mai devreme decât s-a observat înainte. Fetele de rasă neagră continuă să fie mai precoce decât cele albe, cu un început de dezvoltare a pieptului la 8,8 ani. La hispanice, această vârstă este la 9,3 ani, iar la fetele asiatice — la 9,7 ani.
Cercetătorii americani au conchis că un indice de masă corporală mai ridicat (supraponderalitate şi obezitate) constituie un indiciu mai puternic al pubertăţii decât rasa.
Chiar dacă autorii acestui studiu îşi continuă cercetarea pentru a confirma existenţa de factori ambientali şi psihologici în spatele acestui fenomen, ei au concluzionat deja că apariţia precoce a pubertăţii la adolescentele din rasa albă este provocată, după toate probabilităţile, de o greutate excesivă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu