Achitări pe linie în procesul reţelelor paralele de distribuţie a apei din Barcea

Miercuri, 05 Octombrie 2016 00:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Curtea de Apel Galaţi i-a achitat pe principalii protagonişti ai unei afaceri păguboase pentru primăria localităţii gălăţene Barcea, printre acuzaţii numărându-se abuzul în serviciu şi falsul intelectual. Judecătorii au hotărât încetarea procesului penal în cazul fostului edil din Barcea, Relu Popescu, dar acesta a murit la doar câteva luni după ce fusese trimis în judecată.
Relu Popescu, fostul primar al comunei gălăţene Barcea, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi instigare la fals intelectual, alături de contabila şefă a instituţiei, Carmen Jâtcă, consilierul primarului pe probleme de achiziţii publice, Silviu Vrânceanu, şi dirigintele de şantier Octavian Cărare. Procurorii au descoperit, pe baza informaţiilor primite de la Curtea de Conturi, că fostul primar nu a verificat personalul din subordine, a aprobat investiţii, deşi nu respectau legislaţia în vigoare, şi a atribuit contracte de achiziţii publice, pe care le-a decontat din bani publici, deşi lucrările nu fuseseră executate. În plus, nu a luat niciun fel de măsură pentru tragerea la răspundere a antreprenorilor care s-au ocupat de executarea lucrărilor. Fostul edil a fost acuzat şi că a aprobat referate, deşi nu erau documente justificative şi nu aveau la bază acte financiar-contabile, dar mai ales nu reflectau realitatea, semnând astfel mai multe ordine de plată fără bază legală, a căror valoare a fost estimată de procurori la 200.000 de lei.

 

”Au dat vina unii pe alţii”

 

Anchetatorii au ajuns la concluzia că astfel comuna Barcea nu a mai putut beneficia de proiecte de modernizare pentru care se obţinuseră surse de finanţare, cum ar fi alimentarea cu apă sau crearea unei reţele de canalizare. „Fostul primar, contabila şefă şi consilierul fostului primar nu au recunoscut faptele sau au dat vina unii pe alţii. Singurul care a recunoscut a fost dirigintele de şantier”, ne-a declarat Ionel Gâlcă, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. Cea mai gravă situaţie s-a consemnat la continuarea programului de alimentare cu apă în localitate, pentru care s-au alocat aproape 400.000 de lei. Lucrările au fost executate atât de prost, încât s-a ajuns la situaţia ca pe anumite străzi să existe reţele paralele de distribuţie a apei, iar alte străzi să nu aibă deloc. Contabila şefă, Carmen Jâtcă, şi consilierul primarului pe probleme de achiziţii publice, Silviu Vrânceanu, au fost condamnaţi de Judecătoria Galaţi la câte 2 ani de închisoare cu executare şi obligaţi să restituie 293.000 de lei în contul prejudiciului creat primăriei din Barcea. Surpriza a venit la Curtea de Apel Galaţi,  care a decis pe 22 septembrie să îi achite pe Carmen Jâtcă şi Silviu Vrânceanu de acuzaţiile aduse de procurori, iar primăria din Barcea mai poate doar să spere la recuperarea prejudiciului în urma unui proces civil.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu