Ce preţ va avea gigacaloria furnizată de microcentralele de cartier din Galaţi Recomandat

Miercuri, 12 Decembrie 2018 18:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Aşa cum cotidianul nostru a relatat în ultima perioadă, în Galaţi au fost puse în funcţiune microcentralele de cartier care asigură căldură pentru aproximativ 6.000 de apartamente. Este vorba despre transformarea unui număr de 24 de puncte termice (PT) şi schimbătoare de căldură (SC) în microcentrale de cartier. 20 dintre acestea furnizează agent termic pentru 6.000 de apartamente din cartierele Centru, Mazepa, Ţiglina, Micro 16, Micro 19, Micro 21, Aurel Vlaicu, Micro 14, Micro 39 şi Micro 40, iar patru dintre ele (PT CFR1, PT Cristal, PT Policlinică şi PT Plombă) unor instituţii publice. Deşi acestea au fost pornite, Consiliul Local Galaţi încă nu a aprobat un tarif pentru gigacaloria produsă pe bază de gaze naturale prin intermediul acestor microcentrale. Cele 24 de centrale termice se află în concesiunea societăţii Calorgal care a fundamentat un preţ care, după aprobarea de către consilierii locali, urmează a fi ajustat după o perioadă de aplicare de minim 3 luni. Primul tarif avansat de Calorgal este de 395,4852 lei/Gcal şi în fundamentarea acestuia s-au luat în considerare datele de proiectare, consumurile privind gazul metan, consumurile de energie electrică şi apă (atât cele tehnologice, cât şi pentru consumul intern), valoarea materialelor necesare pentru mentenanţa sistemului nou implementat, redevenţa, serviciile executate de terţi şi cheltuiala cu munca vie (103 salariaţi).
Până la oprirea sistemului centralizat de termoficare, preţul mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice destinată populaţiei a fost de 460,45 lei/Gcal inclusiv TVA. Din această sumă se scădea subvenţia de la bugetul local, iar tariful energiei termice facturate populaţiei era de 190,21 de lei/Gcal inclusiv TVA.
Rămâne de văzut dacă aleşii locali îşi vor da acordul de principiu asupra acestui tarif, acest acord de principiu fiind necesar să fie prezentat la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în vederea eliberării avizului prin care se aprobă tariful propus.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu