19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Disponibilizări masive pe Şantierele Navale Damen din Galaţi şi Mangalia
Disponibilizări masive pe Şantierele Navale Damen din Galaţi şi Mangalia

Este vorba despre disponibilizarea unui număr de 1.050 de angajaţi din şantierele din întreaga lume care fac parte din Grupul Damen, dintre aceştia la nivelul ţării noastre fiind vorba de  870 de angajaţi ce vor fi puşi pe liber din şantierele navale din Galaţi şi Mangalia. 

”La începutul acestui an, Grupul Damen a prezentat un plan ambiţios de viitor pornind de la perspectiva navigaţiei în condiţii de zero emisii de carbon dar şi a digitalizării şi standardizării platformelor de lucru. În acest scop, grupul a demarat deja investiţii specifice. Cu toate acestea, pretul scăzut al petrolului a determinat parţial, o încetinire a activităţii în segmentul offshore. Acest factor, coroborat cu consecinţele epidemiei COVID-19, conduce la necesitatea unor schimbări organizaţionale pe termen scurt, menite să asigure adaptarea companiei la noua realitate. Drept urmare, grupul va disponibiliza în jur de 1.050 angajaţi din întreaga lume. Modificările organizaţionale vizează, în cea mai mare parte, divizia de Nave Medii. În România, se va proceda la disponibilizarea unui număr de 870 de angajaţi, în vreme ce în Olanda, cifra disponibilizărilor este de 173. Se estimează că numărul acestora va putea fi limitat prin intermediul proiectelor de mobilitate internă din cadrul filialelor Damen din grup”, se arată într-un comunicat al companiei Damen, cu precizarea că s-a solicitat avizul consiliilor de lucru relevante, concomitent cu consultarea sindicatelor din România şi din Olanda. 

Potrivit liderului de sindicat din Şantierul Naval Damen Galaţi, Pavel Stelian, ar fi vorba despre 600 de salariaţi din şantierul gălăţean, liderul de sindicat precizând că de mâine, 06 august se reiau şi negocierile Contractului Colectiv de Muncă întrerupte în urmă cu o lună şi jumătate din cauza pandemiei de COVID-19. În acest cobtext, reiese că din Şantierul din mangalia vor fi disponibilizaţi 270 de navalişti.

”Nu excludem posibilitatea ca şi alte schimbări organizaţionale să se dovedească a fi necesare. Toate sunt măsuri dificile, cu impact atât asupra afacerii noastre de familie, cât şi asupra angajaţilor noştri. Cu toate acestea, schimbările sunt necesare pentru a putea menţine un climat sănătos în companie şi a beneficia de bunele perspective ale proiectelor potenţiale pe termen lung din diverse sectoare ale pieţei construcţiilor şi reparaţiilor de nave”, se mai arată în comunicatul de presă al Grupului Damen.

 

Damen Shipyards Group operează 36 de şantiere navale şi de reparaţii, având 12 000 de angajaţi în întreaga lume. Şantierul Naval Damen Galaţi 

are, în acest moment, aproximativ 2.200 de angajaţi.


Articole înrudite