23 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Exerciţiu de amploare la Smârdan: «Trupele NATO vor să acţioneze ca o singură armată!» (FOTO/VIDEO)
Exerciţiu de amploare la Smârdan: «Trupele NATO vor să acţioneze ca o singură armată!» (FOTO/VIDEO)

500 de militari români şi aliaţi participă de pe 24 până pe 28 mai la exerciţiul multinaţional „Dacian Strike 24”. Militarii care participă efectiv la exerciţiu sunt din România, dar şi din Franţa, Polonia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Statele Unite. Este a doua ediţie a acestui exerciţiu, iar în acest an un comandament multinaţional a reuşit să coordoneze atât cei 500 de militari din polignul Smârdan, cât şi încă 300 din poligoanele Capul Midia şi Novo Selo. „Scenariul exerciţiului prevede o ripostă ofensivă a unei alianţe defensive prin natură pentru respingerea unei agresiuni inamice pe teritoriul aliat”, a precizat col. Ciprian Balica, cmdt. divizia multinaţională SE.
Chiar cu mijloace uneori diferite şi vorbind în limbi la fel de diferite, trupele NATO vor să acţioneze ca o singură armată, şi acesta este şi scopul acestor exerciţii, creşterea interoperabilităţii. „Exerciţiul urmăreşte îmbunătăţirea colaborării dintre forţele aeriene şi cele terestre, astfel încât să fim siguri că putem ieşi învingători împotriva unui potenţial inamic, iar în final să înregistrăm cât mai puţine pierderi umane şi materiale. Nu în ultimul rând, exerciţiul este menit să demonstreze potenţialilor inamici că nu merită să ne atace, pentru că noi, forţele aliate, luptăm foarte bine împreună”, a precizat lt. Kris Kalaersts, locţiitor şef stat major din cadrul comadamentului multinaţional.
Tradus, DAST24-2 face parte din seria de exerciţii „Dacian Strike” şi este un exerciţiu întrunit de comandament, cu trupe în teren. Acesta se desfăşoară concomitent în România (Smârdan, jud. Galaţi şi Capu Midia, jud. Constanţa) şi Bulgaria (Novo Selo). Astfel că, în timpul exerciţiului, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est, care a acţionat în centrul de instruire Smârdan, a coordonat, în afara celor 500 de militari din poligonul din Galaţi, alţi 300 de militari mobilizaţi în poligonul Capu Midia din Cosntanţa şi Novo Selo, din Bulgaria. Imagini, mai jos!

  • Galerie Video:
    • Video File:
    • Video File:
  • Galerie Foto:

Articole înrudite