22 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Expropriere cu scandal pe strada Traian, în centrul oraşului
Expropriere cu scandal pe strada Traian, în centrul oraşului

O comisie a Primăriei Galaţi, însoţită de poliţişti locali şi de jandarmi, a început operaţiunile de expropriere a 20 de imobile de pe strada Traian, în zona dintre Piaţa Centrală şi strada Brăilei. „Dacă e nevoie, îmi apăr proprietatea cu arma în mână“, striga un proprietar când oamenii legii i-au cerut să evacueze casa. Omul le-a închis uşa în nas şi nu s-a lăsat nici când a venit poliţia. Cealaltă proprietară a casei s-a certat şi ea cu membrii comisiei. „Mi-au oferit 46.000 de euro. Unde să găsesc eu o casă ca asta la banii aceia? Am contestat tot în instanţă. Şi acum vor să plec, valea, aşa zic. Cică nu eu sunt proprietară, dar eu am plătit impozit. Nu sunt împotriva exproprierii, dar nu la banii ăştia, la care nu poţi să mai faci nimic. Este bătaie de joc la suma asta. Am zis clar că eu nu vreau niciun ban, doar o casă în aceeaşi zonă, şi cam la fel. Este proprietatea mea“, spunea Ica Gref, o altă proprietară.
În schimb, o altă proprietară se muta, de frica mascaţilor. „Este bătaie de joc, după 43 de ani în casa asta, mă scot afară! Au spus că dacă nu plecăm ne scot cu de-a sila. Ai putere să te lupţi cu ei? Mi-au dat două miliarde de lei vechi, eu am cerut patru, că e zonă centrală. Nici nu am găsit unde să mă duc. Mă mut acum la copii, în biroul lor. Eu credeam că de aici o mă duc la cimitir... Ce să mai fac? O să îl blestem pe Marius Stan, pe primar. Nu mai ai niciun drept în ţara asta, nici ca proprietar, degeaba!”, spunea Rădiţa Rafat, de 64 de ani.
O situaţie ilară s-a petrecut la locuinţa unui alt proprietar. Omul se mutase de bunăvoie şi mai aştepta doar să fie sunat ca să predea cheile. Se pare că cei de la Primărie au uitat „amănuntul”, aşa că i-au spart uşile cu forţa. În acel moment, anunţat de vecini, şi-a făcut apariţia şi proprietarul, negru de supărare, şi a început să le strige muncitorilor să-i lase uşile în pace. „Plecaţi! Eu doar m-am mutat şi urma să fiu sunat când doriţi să intraţi. Vă dădeam eu drumul, de ce aţi făcut asta? Nu e normal!“, spunea supărat omul, un fost fotbalist.
Din păcate, legea pare a fi total în defavoarea oamenilor. „Li s-au virat banii pentru despăgubiri. Dacă nu i-au luat şi au contestat suma, este alegerea dumnealor. Legal, noi avem ordinele de expropriere, suntem proprietari. Dacă nu vor aceste sume, să conteste evaluarea în instanţă, dar trebuie să evacueze casele”, a spus Adrian Bucur, director în cadrul Primăriei Galaţi.
Casele urmează să fie demolate pentru a se lărgi strada Traian la patru benzi.


Articole înrudite